Clara Wübbenhorst (22) uit Keerbergen ging in maart 2024 op internationale uitwisseling naar Finland. Ze is bijna 3 jaar actief als leiding bij KLJ Keerbergen en 2 jaar actief als bovenlokaal vrijwilliger, zo zit ze in werkgroep ‘KLJ voor Iedereen’, werkgroep Duurzaamheid en werkgroep K Vlaams-Brabant. Naast KLJ heeft Clara een grote passie voor muziek, sinds 2023 is ze gestart met de studie instrumentenbouw. Daarnaast is ze ook graag bezig als rolstoel- en fietsentechnicus.
Werkgroep Internationaal
In KLJ-land hebben we heel wat bovenlokale vrijwilligers die allemaal in verschillende werkgroepen zitten. Eén van die werkgroepen is de werkgroep Internationaal. Zij bekijken samen met de begeleidende beroepskracht welke internationale uitdagingen we op ons KLJ-pad kunnen brengen. Zo ondersteunen ze ook afdelingen met hun buitenlandse kampen en werken ze samen met onze internationale partners Mijarc Europe en Trias. Via deze partners en andere organisaties bekijken ze regelmatig of er interessante uitwisselingen doorgaan waar KLJ’ers aan kunnen deelnemen. Een belangrijke vereiste bij de selectie is dat er voor thema’s gekozen worden die nauw aansluiten bij de werking en visie van onze koepel. Zo kunnen we het aanbod up to date houden, bijwerken en ook andere organisaties goede voorbeelden toereiken.
Waarom werd je warm van deze uitwisseling?
“Op een vergadering van werkgroep ‘KLJ voor Iedereen’ polste Koen – de diversiteitswerker van KLJ - of er interesse was onder de werkgroepsleden om mee te gaan op deze uitwisseling. Ik keek snel even naar het programma en was direct enthousiast. Mentaal welzijn vind ik een erg belangrijk thema en ik heb ook al eerder ervaring opgedaan tijdens een andere jongerenuitwisseling. Zo ben ik in 2019 met Rotary club Keerbergen op jeugduitwisseling naar Taiwan geweest. Ik was nieuwsgierig om een betere kijk en inzicht te krijgen in het thema mentaal welzijn. Daarnaast vroeg ik me ook af hoe ze dit thema in andere landen aanpakken. Het leek me fijn om mijn kennis terug mee te kunnen nemen naar mijn eigen omgeving zodat ik dit kan toepassen tijdens het leidinggeven en mijn engagement binnen de verschillende werkgroepen. Met veel motivatie vertrok ik naar het koude (-18°C) Finland. Brrrr…”
Welke onderwerpen kwamen aan bod tijdens deze uitwisseling?
“Ik was heel blij om het concept Safe(r) Space, wat binnen KLJ al best breed is uitgerold, hier ook te zien. Safe(r) Space is eigenlijk het voorzien van een veilige ruimte voor kinderen en jongeren in diverse situaties. Het creëren van zo’n ruimte is natuurlijk heel persoonsafhankelijk, daarom is het goed om te weten wat de noden zijn van de kinderen en jongeren in kwestie. Deze noden werden vanaf dag één goed besproken zodat we de hele uitwisselingperiode lang hiermee rekening konden houden. Door dit af te stemmen werd er o. a. meer tijd voorzien om zaken uit te leggen of was het mogelijk om in plaats van de hele tijd te zitten tijdens een sessie ook eens recht te staan of op de grond te zitten. Daarnaast hebben we ook gezien hoe we kunnen omgaan met verschillende achtergronden, verschillende manieren van expressie en culturele verschillen. Er was ook ruimte om te discussiëren, we hadden bijvoorbeeld een lange discussie over feminisme. Ik vond het interessant om de insteken vanuit verschillende landen en culturen te horen.”
Voor jou is het van belang dat een uitwisseling ook toegankelijk moet zijn. Hoe heb je dit ervaren?
“Het was mijn allereerste vliegtuigreis met mijn rolstoel. Spannend dus! Zeker wanneer je al duizenden horrorverhalen hoorde over vliegtuigmaatschappijen die met rolstoelen gooien. De vlucht verliep gelukkig vlot en de treinritten in Finland waren ook een enorm positieve ervaring, zo kon ik helemaal zelfstandig de trein op! Op voorhand had ik een paar keer contact met de organisatie van de uitwisseling zodat ze rekening konden houden met mijn noden zodat ze het voor mij zo toegankelijk mogelijk konden maken. In het verblijf waren er geen toegankelijke kamers, maar ze hebben mij wel een kamer alleen gegeven, met eigen badkamer. Daarnaast legden ze een extra matras op een van de bedden, zodat het voor mij wat hoger zou zijn. In de douche plaatsten ze een krukje zodat ik kon zitten en een handrail in het toilet hebben we samen geïmproviseerd. Om bij het aparte gebouw te geraken waar we samen aten, was er een gigantische trap, daarvoor hebben we dan samen in groep een omweg gezocht. Als ik ergens niet geraakte, bleef er natuurlijk altijd iemand bij mij, dat was fijn! De lesruimte was initieel zo uitgedacht dat we allemaal op de grond zouden zitten, maar ze hadden een stoel voor iedereen voorzien zodat ik me niet uitgesloten zou voelen. Er waren wel wat ongemakjes, maar het was fijn om te voelen dat iedereen zijn best deed en goede intenties had om het voor mij zo aangenaam mogelijk te maken. Dit motiveerde me dan ook tijdens deze uitwisseling.”
Raad je anderen ook aan om op uitwisseling te gaan?
“Zeker wel! Het is sowieso een ervaring om nooit te vergeten en je leert er heel veel bij! Bij een internationale uitwisseling is het ook super interessant om de kijk van deelnemers uit andere landen te horen! Belangrijk is wel, dat je de persoon en de organisatie die de uitwisseling organiseert en de andere deelnemers wat leert kennen.”
Tot slot, wat was het meest memorabele moment?
“Een moment dat ik altijd ga onthouden was toen we met zen allen op een bevroren meer gingen staan. Daar maakten we ook een groepsfoto’s van!”