Afdelingen moeten de rust van de omwonenden en de regels voor nachtlawaai respecteren. In het geval van een uitzonderlijke activiteit (bijvoorbeeld een kampvuuravond) is de groep op z'n minst verantwoordelijk voor het informeren van de omwonenden en het bereiken van een overeenkomst, of het vragen van toestemming aan de gemeente.
Denk aan de buurt en kampuitbater
Op kamp gaan, da’s iets om een heel KLJ-jaar naar uit te kijken! Maar hoe bewaak je dat ook de buurt daar hetzelfde over denkt? Wij zetten enkele standpunten op een rijtje.
Op kamp gaan, da’s iets om een heel KLJ-jaar naar uit te kijken! Maar hoe bewaak je dat ook de buurt daar hetzelfde over denkt? Wij zetten enkele standpunten op een rijtje.
Geluidsoverlast
Bedelen van deur tot deur
In geen geval moedigen we activiteiten aan waarbij van deur tot deur wordt gegaan. Leiding is er verantwoordelijk voor dat hun groepen niet naar het publiek moeten gaan om voedsel of slaapplaats te vinden.
Tenzij er een bijzonder incident is (bijvoorbeeld een gewonde KLJ’er), is het bijvullen van drinkwaterflessen volgens ons de enige geldige reden om aan te bellen.
Rondleidingen
Kampterreinen zijn privé-eigendom en niemand mag ze betreden zonder toestemming van de leiding. Naast dit wettelijke kader zorgt de aanwezigheid van buitenstaanders op het terrein - vooral als die lawaai, diefstal of beschadiging van het materiaal veroorzaken - voor een gevoel van onveiligheid bij alle deelnemers.
We moedigen dergelijke praktijken niet aan en keuren ze ook niet goed. We nodigen onze leden uit om een klacht in te dienen als ze slachtoffer zijn van dergelijke daden, ongeacht of de daders al dan niet tot andere jeugdbewegingen behoren.
Afvalverwerking
Een probleem dat vaak voorkomt tijdens kampen is dat van de afvalverwerking. Zelfs wanneer informatie over afvalbeheer duidelijk wordt meegedeeld aan de afdeling, kan dit soms niet verenigbaar zijn met de realiteit van het kamp. Dit is bijvoorbeeld het geval als het kamp eindigt op een moment dat er geen afvalinzameling is gepland.
Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat de groep duidelijkheid heeft en weet dat ze mogelijk moet anticiperen op dit probleem. Dit kan bijvoorbeeld een overeenkomst inhouden met de eigenaar, die zich ertoe verbindt het afval van het kamp op te slaan tot de geplande verhuisdatum.
Let op met vlaggenroof
Wat zegt de wetgeving?
- Een kampplaats is privéterrein van de groep die het huurt. Je respecteert het privédomein van de groep en betreedt dit niet zonder toestemming van de leiding die er verblijft. De groep heeft altijd het recht om je toegang te weigeren.
- Als je een vlag leent zonder toestemming kan dat gezien worden als diefstal. Als een groep dat wil, mogen ze dit aangeven bij de politie.
Wat zegt onze visie?
Vlaggenroof kan een fijn spel zijn voor de binding met je eigen en andere jeugdbewegingen.
Maar...
Niet iedereen is bekend met het spel of concept. Het zou erg jammer zijn als jeugdbewegingen niet langer met trots hun vlag laten wapperen uit schrik dat ze zou verdwijnen.
Toets op voorhand even af of de nabijgelegen groepen willen meedoen aan vlaggenroof. Dan leen je de vlag, wordt die voor een toffe opdracht terugbezorgd en is het voor iedereen een positieve ervaring.
Zorg ervoor dat niet enkel jouw eigen groep, maar ook anderen trots met hun vlag naar huis kunnen vertrekken.
Een aantal vuistregels:
- Vraag het eerst aan de andere groepen in je buurt.
- Is het antwoord 'nee'? Respecteer dit dan. Iemand ongewenst op je terrein geeft een enorm gevoel van onveiligheid. Niet enkel voor leiding, ook voor (jonge) leden. Dit is niet de bedoeling.
- Is het een enthousiaste 'ja'? Maak heldere afspraken en spelregels. Schrijf deze neer als jullie beide akkoord gaan.
- Enkele tips om het leuk te houden:
- Beperk je tot enkele dagen of nachten.
- Stel duidelijk grenzen waar je niet mag komen. Bijvoorbeeld: slaapplaatsen van leden, materiaaltent of de keuken.
- Zorg je ervoor dat je vlag duidelijk zichtbaar is op het terrein. Zo hoef je niet te gaan zoeken op plaatsen waar je niet gewenst bent.
- Bespreek vooraf een fijne wederdienst. Dit kan een speelse opdracht zijn of een vijfde maaltijd dat jullie samen eten bij afloop van het spel.
- Hou het stil.
- Als het kan en beide groepen het willen: sluit samen af met een gezellig moment om terug te blikken op jullie avontuur.