Skip to main content

(Openbaar)vervoer

Leden, leiding en materiaal moeten op de kampplaats geraken. Regel je zelf een bus en vrachtwagen of doe je beroep op het openbaar vervoer? Denk goed na over dit logistiek werk en doe op tijd de nodige aanvragen.

Leden, leiding en materiaal moeten op de kampplaats geraken. Regel je zelf een bus en vrachtwagen of doe je beroep op het openbaar vervoer? Denk goed na over dit logistiek werk en doe op tijd de nodige aanvragen.

Wat kan je zelf regelen?

Vraag aan de gemeente wat zij kunnen betekenen: Stellen ze een vrachtwagen ter beschikking? Betalen ze het busvervoer terug? Spreek ook ouders en oud-leiding aan: Heeft iemand misschien een rijbewijs C en/of een vrachtwagen ter beschikking?

Openbaar vervoer

Overweeg het openbaar vervoer!

  • Reis je met minder dan 45 personen? Maak gebruik van een reguliere buslijn. Met een groepsticket bij De Lijn betaal je € 1,70 per reiziger.
  • Reis je met 45 personen of meer? Dan is het kampvervoer van De Lijn misschien wel iets voor jou. Van 28 juni tot 1 september bieden ze een goedkope formule aan voor o.a. KLJ-afdelingen die op kamp gaan. Je betaalt slechts het standaardtarief, ook als De Lijn een versterkingsrit moet inleggen. Opgelet, tijdig reserveren is noodzakelijk.

Neem een kijkje op de website van De Lijn voor meer info.

Ook de trein is een goede optie. Je kan kiezen voor een groepsticket waarbij je een wagon voor je groep reserveert. Als je de trein niet reserveert, riskeer je dat er onvoldoende plaats ter beschikking is, maar dan betaal je wel het gewone tarief waarbij per betalende +12-jarige vier -12-jarigen gratis mee mogen. Ga dus op zoek naar de beste optie.

Regel een vrachtwagen of bus

Leden, leiding en materiaal moeten op de kampplaats geraken. Denk goed na over dit logistiek werk en doe op tijd de nodige aanvragen. Vraag aan de gemeente wat zij kunnen betekenen: Stellen ze een vrachtwagen ter beschikking? Betalen ze het busvervoer terug? Spreek ook je eigen netwerk aan, bijvoorbeeld de ouders van je leden en oud-leiding. Heeft iemand misschien een rijbewijs C en/of een vrachtwagen ter beschikking?

Let op je laadvermogen

Alle voertuigen hebben een maximaal laadvermogen, respecteer dat dus ook. Vaak ben je op kamp met een gehuurde camionette of rij je met een aanhangwagen die je niet gewoon bent. Als je daarbovenop ook nog overladen bent, reageert je voertuig anders dan je verwacht. Dat heeft gevaarlijke situaties tot gevolg. Bovendien valt een overladen voertuig op in het verkeer en hangen er zware boetes aan vast. Hoeveel je je voertuig maximaal mag laden, zie je in volgende codes op je kentekenbewijs.

  • G = eigen massa van de wagen in kg.
  • F.1 = maximaal toegelaten massa van de wagen in kg.
  • F.3 = maximaal toegelaten massa van de wagen + de aanhangwagen in kg.

Zonder aanhangwagen is je laadvermogen gelijk aan: ‘maximaal toegelaten massa van de wagen – eigen massa van de wagen’.

Met aanhangwagen is je laadvermogen gelijk aan ‘maximaal toegelaten massa van de sleep – eigen massa van de wagen – eigen massa van de aanhangwagen’.

Opgelet, bestuurder en passagiers horen ook bij het laadvermogen. Weeg je samen 150 kg, dan kan je 150 kg minder bagage meenemen.

Te voet of met de fiets

Ook als je te voet of met de fiets naar je kampplaats gaat, moet je goed voorbereid zijn. Zo moet je bijvoorbeeld voldoende veiligheidsmateriaal voorzien, de verkeersregels kennen en alle fietsen controleren voor vertrek. 

Te voet of met de fiets, wat te doen?

We bundelden alle info over te voet of met de fiets op pad gaan onder 'Veilig in het verkeer'. 

Bekijk al onze nuttige info

Tochten of droppings gepland? 

Lees hier de belangrijkste info