- Doe je inschrijving (ook) online. Stuur een inschrijflink via mail en/of hang een QR-code op aan de inkom waar ouders meteen kunnen inschrijven als ze hun kind(eren) komen ophalen.
- Stel je standaardaanbod eens in vraag: kan het op een duurzamere manier? Vermijd zeker koeken die apart verpakt zijn. Of denk eens aan een stuk fruit, iets lokaal gekocht, weinig plastic verpakkingen of een combinatie van al deze.
- Geef als leiding het goede voorbeeld. Kom zelf zoveel mogelijk met de fiets, sorteer afval, werp niets weg, vermijd verspilling of spelen met eten.
- Doe een duurzame drankpauze. Laat je leden een drinkbus meenemen en voorzie bijvoorbeeld een bak per groep om de drinkbussen per groep in te verzamelen. Of koop zelf herbruikbare bekers en kannen om makkelijk kraantjeswater te verdelen.
- Hergebruik materiaal. Geen inspiratie om een vette activiteit te maken? Snuister eens rond in een kringloopwinkel of een online weggeefgroepen en laat je inspireren.
- Maak het makkelijk én leuk om met de fiets of te voet te komen naar de activiteit. Vraag aan de gemeente of je een stuk autovrij mag maken tijdens de activiteiten, voorzie een fietsenparking of maak er een spel van.
Een duurzame (start)activiteit
De basis van je werking zijn je activiteiten. Door enkele kleine dingen kan je hier al een verschil maken én je geeft het goede voorbeeld mee aan je leden.
De basis van je werking zijn je activiteiten. Door enkele kleine dingen kan je hier al een verschil maken én je geeft het goede voorbeeld mee aan je leden.
Heb je zelf goede voorbeelden of tips? Die mag je delen met erik.malfliet@klj.be
Of steek je liever zelf de handen uit de mouwen en will je mee nadenken over duurzaamheid binnen KLJ? Word dan deel van onze werkgroep duurzaamheid!
Graag begeleiding of nood aan een vorming?
KLJ-vrijwilligers komen met plezier een vorming op maat geven! Je vindt het aanvraagformulier op Click.