Skip to main content

Afval sorteren

Probeer in de eerste plaats afval zoveel mogelijk te beperken. Hoe minder afval, hoe beter voor de planeet. Heb je toch afval? Kijk dan of je het nog kan gebruiken (knutselactiviteit, ordenen van je materiaalkot ...). Iets wat je niet meer kan gebruiken, sorteer je in de juiste vuilbak. Weet jij hoe je alles moet sorteren?  

Probeer in de eerste plaats afval zoveel mogelijk te beperken. Hoe minder afval, hoe beter voor de planeet. Heb je toch afval? Kijk dan of je het nog kan gebruiken (knutselactiviteit, ordenen van je materiaalkot ...). Iets wat je niet meer kan gebruiken, sorteer je in de juiste vuilbak. Weet jij hoe je alles moet sorteren?  

Even opwarmen

Weet jij hoe je alles mag sorteren?

Test je sorteerkennis

Sorteertwijfels?

Waar moet piepschuim? Hoe moet je een yoghurtpotje sorteren? Wat met koffiecapsules? Op www.betersorteren.be kan je invullen wat je wilt sorteren en krijg je meteen de juiste sorteerinfo.

Maak op de vuilbakken aan jouw lokaal duidelijk wat je in welke vuilbak mag sorteren. Bij De Sorteerwinkel kan je hiervoor gratis affiches en stickers aanvragen.  

! Opgelet, sinds 1 januari 2024 is het verplicht etensresten overal in een aparte container te sorteren, ook op evenementen en aan je lokaal. Als je niet al te veel afval hebt, is het waarschijnlijk mogelijk om gebruik te maken van een GFT-bak en de gemeentelijke huishoudelijke ophaalronde hiervoor. Er zijn verschillende formaten van GFT-bakken, dus maak eerst een goede inschatting van welke je nodig hebt. In andere gevallen kan je een privé-inzamelaar contacteren of vragen aan de gemeente/stad of ze een extra afvalophaling voorzien.  

Niet overal dezelfde sorteerregels

Hoewel Vlaanderen een aantal belangrijke spelregels vastlegt, zijn de sorteerregels niet in elke gemeente/stad hetzelfde. Zoek dus op hoe je moet sorteren op de plaats waar je kamp doorgaat of waar je lokaal/evenement plaatsvindt. Download gratis de ‘Recycle!’-app om ophaalmomenten, sorteerinformatie en inzamelpunten te ontdekken per postcode.  

Net zoals voor het afhalen van afval aan huis, bepalen gemeentes/steden ook wie toegang krijgt tot het containerpark van de stad/gemeente en volgens welke tarieven dit is. Laat het afvalpark jouw organisatie niet toe? Vraag na bij de stedelijke of gemeentelijke jeugddienst of uitzonderingen mogelijk zijn. Op kamp kan je dit navragen aan de beheerder van de kampplaats.  

Wie komt het ophalen?

Het afval kan opgehaald worden door de gemeente/stad, maar dan moet de aard, samenstelling en hoeveelheid afval gelijklopend zijn met huishoudelijk afval. Daarvoor zijn maximum hoeveelheden vastgelegd. Via de Recycle app ontdek je wanneer de ophaalrondes plaatsvinden.  
Opgelet: een gemeente/stad is niet verplicht dit te doen, maar kan deze gunst toestaan. Het kan ook zijn dat je moet aankloppen bij een private firma (bv. wanneer er veel afval is na een evenement). Als je op kamp bent, vraag je best even aan de eigenaar van het terrein wat de sorteerregels precies zijn.  

Handige regels voor een goede recyclage!

PMD 

  • Flessen of andere verpakkingen goed leeggieten of -schrapen. 

  • Duw plastic flessen in de lengte plat, zet de dop erop en win plaats in de zak. 

  • Verwijder de plastic folie van schaaltjes en gooi ze los van elkaar in de zak. 

  • Trek volledig bedekkende folies van de fles en gooi ze los van elkaar in de zak. 

  • Niets in elkaar stapelen.  

  • Geen gevulde zakjes in de PMD-zak steken. 

  • Kroonkurken gooi je bij de PMD. 

Papier en karton 

  • Haal tijdschriften en folders uit de plastic verpakking. 

  • Stop papier en karton in een gesloten kartonnen doos.  

  • Gebruik geen plakband om de dozen dicht te maken. 

  • Vermijd te zware kartonnen dozen. 

  • Vuil karton/papier, papier met plastic in (bv. enveloppen met een venstertje) gooi je bij het restafval.  

Glas  

  • Maak je flessen en bokalen leeg. Spoelen of wassen hoeft niet. 

  • Gooi wit glas en gekleurd glas in de juiste glasbol. 

  • Metalen of plastic doppen en deksels horen thuis in de PMD-zak. 

  • Respecteer de rust van buurtbewoners en gebruik de glasbol enkel tijdens de voorziene uren. 

  • Laat geen afval achter in de buurt van de glasbol (ook geen glas als de bol vol zit). Sluikstorten is strafbaar!