Skip to main content

Wat is een +20-werking?

Anders dan bij vele andere jeugdbewegingen heeft KLJ een werking voor leden ouder dan 20. Je hoeft geen leiding te worden bij KLJ, je kan gewoon blijven genieten van activiteiten op jouw maat.    

Anders dan bij vele andere jeugdbewegingen heeft KLJ een werking voor leden ouder dan 20. Je hoeft geen leiding te worden bij KLJ, je kan gewoon blijven genieten van activiteiten op jouw maat.    

Wat houdt dat in?

Een +20-werking focust zich op de oudere leden binnen je afdeling en zorgen ervoor dat zij betrokken blijven bij je werking en dat zij kunnen blijven genieten van activiteiten op hun maat. 

Het kan een oplossing bieden voor KLJ-leden die:

  1. niet willen stoppen met KLJ,
  2. geen leiding willen worden of
  3. zich op een andere manier en moment willen ontspannen dan de +16’ers binnen de KLJ.  

Bovendien biedt een aangepast activiteitenprogramma voor enkel +20-leden de kans aan -16- en +16-leiding om te ontspannen en zelf mee te doen met activiteiten. Zij moeten deze niet zelf organiseren, dat doet het +20-bestuur voor hen.​ Meer weten over hoe je een +20-werking opstart of aanpakt? Ontdek het hier! 

leden +20 jaar

Timing en frequentie die past in hun agenda

Elke week een activiteit is voor iemand ouder dan 20 ook niet nodig of haalbaar. Hun vakanties en examenperiodes liggen anders dan bij jongeren van het middelbaar onderwijs. Wanneer de oudere studenten aan het blokken zijn, zitten de jongere +16'ers lekker thuis te genieten. Wanneer scholieren huiswerk moeten maken in het weekend, heeft een volwassene ouder dan 20 wel vrije tijd. En ze moeten niet op tijd thuis zijn.

Een +20-werking aanpakken of opstarten, hoe doe je dat?

Een +20-werking focust zich op de oudere leden binnen je afdeling en zorgt ervoor dat zij betrokken blijven en kunnen blijven genieten van activiteiten op hun maat. Wij geven je alvast tips over hoe je deze leeftijdsgroep kan opstarten. 

Leiding voor je +20-werking 

Net zoals bij de andere leeftijdsgroepen is het aangeraden om ook voor deze leeftijdsgroep leiding te voorzien. Je hebt namelijk enkele personen nodig om alles in goede banen te leiden, activiteiten te organiseren en iedereen op de hoogte te houden. 

Hoe je zo'n activiteiten aanpakt? De opties zijn oneindig, maar hieronder vind je alvast een klein handjevol mogelijkheden. 

  1. Er wordt vaste leiding aangeduid voor deze leeftijdsgroep. Dit kunnen (oud-)leiding, (oud-)bestuur of (oud-)leden zijn.
  2. De +20-leden werken om de beurt een activiteit uit. De activiteiten worden aan het begin van het werkjaar verdeeld.
  3. Oud-leiding trekt de leeftijdsgroep. In de plaats van volledig te stoppen als leiding kunnen ze nog steeds (op minder frequente basis) leiding staan.

Activiteiten, frequentie en budget 

1. Activiteiten 

Als je aan een +20-werking denkt, dan denk je misschien al snel aan activiteiten die geld kosten. Grotendeels klopt dat, maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Een gezellige avond in je KLJ-lokaal kan even leuk zijn! Een combinatie van niet-betalend en betalend is dus ideaal!

Nood aan wat inspiratie? Dit doen KLJ’s met hun +20-werking: 

  • Karaokeavond in het lokaal,
  • Een kaas-en wijnavond,
  • Karting,
  • Een KLJ-quiz, 
  • Bezoek aan de kerstmarkt,
  • Langsgaan op eetavonden, marktjes en andere KLJ-evenementen in de buurt,
  • Een pisquiz, 
  • Een dropping, 
  • Kubb-tornooi, 
  • Gezelschapsspelletjestornooi, 
  • Een +20-weekend, 
  • Met een bootje gaan varen op het water (eventueel met een hapje en een drankje), 
  • Comedy avond, 
  • Escaperoom, 
  • Dartstornooi,
  • Tweedaagse met enkele goede wandelingen, 
  • Pollepeltocht in je eigen dorp, 
  • Nieuwjaarsreceptie of kerstfeestje in het lokaal, 
  • Een paasbrunch, 
  • Een barbecue. 

2. Frequentie 

Volwassenen die ouder zijn dan 20 studeren in het hoger onderwijs of werken al en combineren dit vaak met een zelfstandig (kot-)leven of een eigen huis. Hun agenda is dus vaker gevuld met andere hobby’s en familiale of werk-verplichtingen. Activiteiten moeten dan ook niet meer wekelijks of 2-wekelijks zijn. Maandelijks of tweemaandelijks een activiteit volstaat. Op andere momenten kunnen ze aansluiten bij de +16’ers. Zo blijft er een gevarieerd aanbod, maar hebben ze ook de kans om eens enkel met hun leeftijdsgenoten samen te zijn. 

Tip: Communiceer in het begin van het werkjaar de planning en data. Zo kunnen leden de activiteiten al in hun agenda zetten, zodat ze er zeker kunnen bijzijn!  

3. Budget 

Hoe beslis je over de financiering van de activiteiten? 

  • Elke leeftijdsgroep krijgt een bepaald budget van de KLJ-kas, dus ook de +20. Hier zijn nog verschillende opties voor: 
    • Een vast bedrag dat voor elke leeftijdsgroep gelijk is.
    • Een vast bedrag per activiteit dat beslist wordt aan het begin van het KLJ-jaar.
  • Elk lid betaalt steeds het volledig bedrag. +20’ers zijn al wat ouder en kunnen/willen vaak wel wat betalen voor een leuke activiteit. Zo moet de KLJ-kas niet tussenkomen. Opgelet, zorg ervoor dat deze activiteiten nooit meer dan € 5 kosten, op die manier houd je je werking laagdrempelig en voorkom je dat leden afhaken door de kostprijs 

Uiteraard kan je ook met je +20-werking een initiatief opzetten om geld te verzamelen. Zo hebben ze een eigen potje dat ze kunnen gebruiken voor activiteiten. 

Goede afspraken maken goede vrienden 

Net zoals bij de andere leeftijdsgroepen is het belangrijk om goede afspraken te maken. Zorg dat deze aan het begin van het jaar voor iedereen duidelijk zijn en dat iedereen hierin betrokken wordt. 

Helemaal klaar voor?  

Een nieuwe leeftijdsgroep binnen jouw KLJ? Vergeet dit niet te communiceren naar je leden, leiding en netwerk. Zorg dat zij op de hoogte zijn van de mogelijkheden en vergeet jullie communicatiekanalen niet aan te passen

Heb je verder nog vragen of nood aan inspiratie rond de +20-werking? Ga dan zeker en vast eens horen bij de afdelingen van je gewest, spreek je pedagogisch medewerker of een KLJ-vrijwilliger aan! Je kan ook altijd een Vorming op maat aanvragen via Click, de VKB komt graag eens bij jullie langs om nog een extra woordje uitleg te geven!  

Waarom een onderscheid maken tussen +16 en +20?

Je +20-leden voelen zich soms minder thuis tussen 16-jarigen. Ze hebben een andere leefwereld (ze werken of studeren verder) en hebben niet steeds de behoefte om samen met de +16’ers van je afdeling activiteiten te doen.  

Het leeftijdsverschil begint groter te worden en ook de interesse in activiteiten kan verschillen.

  • Een +16’er zal gerust nog eens een actief spel spelen op vrijdagavond, terwijl dit voor een +20’er gerust een iets rustigere avond mag zijn die draait rond gezellig samenzijn.
  • Een +20-werking kan je gerust beperken tot een aantal bijzondere activiteiten om naar uit te kijken. En die activiteiten mogen ook betalend zijn, want in deze leeftijdscategorie hebben de leden vaak een eigen inkomen.