Skip to main content

Weglopers

Elke leiding komt er wel eens mee in aanraking: een lid dat niet wil meespelen en wegloopt. De oorzaken kunnen verschillend zijn. Kom als leiding achter de oorzaak en zorg dat het lid terug meespeelt. Zorg er bovendien voor dat je leidingsploeg één boodschap en duidelijke afspraken heeft voor alle weglopers. Je leden hebben nood aan die duidelijkheid.

Elke leiding komt er wel eens mee in aanraking: een lid dat niet wil meespelen en wegloopt. De oorzaken kunnen verschillend zijn. Kom als leiding achter de oorzaak en zorg dat het lid terug meespeelt. Zorg er bovendien voor dat je leidingsploeg één boodschap en duidelijke afspraken heeft voor alle weglopers. Je leden hebben nood aan die duidelijkheid.

Verschillende soorten weglopers

Weglopen zonder kwade bedoelingen

Als je leden weglopen om avontuur op te zoeken, zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Ga na wat de oorzaak is en speel daar op in.

  • Je leden vervelen zich. 
  • Het spel is niet uitdagend genoeg.
  • Het spel is te uitdagend en te ingewikkeld.
  • ...

Weglopen uit verdriet

Verdriet kan vele oorzaken hebben, je lid werd bijvoorbeeld geconfronteerd met een verlies van een familielid/huisdier, een ruzie, ... Ga als leiding na wat je lid zo verdrietig maakt. Doe dat door te praten of samen een tekening te maken en geef het lid de boodschap dat het er altijd over kan praten als daar nood aan is. Spreek daarom een moment af dat je een babbeltje kan doen. Herhaal dit enkele keren, als daar nood aan is. Heb ook oog voor het psychisch welzijn van je lid.

Weglopen om uit te dagen

Wil een lid je alleen maar uitdagen? Loop dan niet als een gek achter het kind aan, want dat vindt het net leuk. 

  • Blijf in de buurt en hou het lid in de gaten.
  • Negeer storend gedrag dat het lid vertoont tijdens het weglopen.
  • Zet extra hard in om andere leden te belonen met complimentjes.

In de meeste gevallen kunnen er 2 dingen gebeuren:

  1. Idealiter gaat het lid zich op den duur vervelen en komt het gewoon terug meespelen. Dan is het belangrijk om in eerste instantie als leiding te bevestigen hoe leuk je het vindt dat het lid terug meespeelt. Achteraf kan je nog een gesprek aangaan met een duidelijke boodschap.
  2. Het lid gaat ergens zitten. Dat is een duidelijk signaal dat het lid toch nood heeft aan een gesprek. Ga daarop in en ga na wat de oorzaak is van het weglopen. Probeer het probleem op te lossen en maak goede afspraken. Als het lid vaker problemen ondervindt, is het zinvol om een 'veilige plek' af te spreken.

Weglopen uit woede of frustratie

Weglopen uit boosheid is natuurlijk een betere reactie dan op een andere manier agressie uiten. Geef het lid daarom de ruimte om even boos te zijn en loop niet als een gek achter hem/haar aan. Je riskeert zo dat het lid verder wegloopt. Negeer het lid ook niet, want die woede heeft een oorzaak. Blijf op een afstand in de buurt en gun je lid de nodige ruimte. Smeed het ijzer daarom NIET wanneer het heet is. Als je te snel het gesprek wil aangaan, riskeer je een opflakkering van de boosheid. Wacht dus af en vraag of je al wat dichterbij mag komen.

  • Wanneer het antwoord 'NEE' is, blijf dan op afstand.
  • Vanaf het moment dat het lid begint te twijfelen of niets zegt, is er ruimte voor een babbeltje. Geef de boosheid een plaats door het te benoemen en zorg dat het voor het lid en/of eventueel andere betrokkenen afgesloten kan worden. Wanneer een kind vaker boos wordt, kan je een 'veilige plek' afspreken. 

Bied een veilige plek

Als leden vaker weglopen, is er duidelijk iets aan de hand. Ga na wat de oorzaak is en wat deze reactie triggerd. Spreek een veilige plek af waar het lid naartoe kan gaan als het wil weglopen. Op die manier weet je als leiding precies waar het lid is en moet je je niet telkens zorgen maken of een zoekactie starten.

Belangrijk bij zo'n 'veilige plek' is dat alle leiding op de hoogte is van de afspraken en deze ook op dezelfde manier toepast.

  • De veilige plek mag geen 'fun'-plek zijn waar het lid zich beter gaat amuseren dan tijdens het spel. Zorg daarom voor weinig prikkels rondom de veilige plaats.
  • Gebruik een moment om een gesprek aan te gaan met het lid, maar hou het zo kort mogelijk. Het lid moet inzien dat meespelen leuker is dan babbelen. Wanneer je het gesprek niet kort houdt, is er de valkuil dat je leden frequenter de plek gaan opzoeken omdat ze babbelen leuker vinden dan het aangeboden spel.  
  • Rond het praatmoment op een goede manier af. Zeg dat je het leuk zou vinden als het lid terug komt meespelen. 
  • Tip: Spreek af dat je lid je een teken/knuffel/high five komt geven als het terug wil meedoen. Zo bevestig je dat je het leuk vindt dat het lid opnieuw meespeelt en zo ben jij weer gerustgesteld.

Welke boodschap breng je?

Zeg tegen elke wegloper dat weglopen eigenlijk geen optie is.

  • Weglopen is gevaarlijk, want zonder toezicht van de leiding kan er iets gebeuren dat je niet in de hand hebt.
  • Ouders vertrouwen hun kinderen toe aan de leiding en verwachten dat hun kind ‘zonder kleerscheuren’ weer thuis geraakt.
  • Leden mogen weten dat je ongerust bent als ze weglopen, ook al doen ze het niet bewust.

Tip: zorg dat alle afspraken door de volledige leidingsploeg worden toegepast.