Skip to main content

Donkere gedachten

Wanneer iemand zich slecht voelt, zo diep zit dat die er eventueel aan denkt of voor kiest om uit het leven te stappen, spreken we over suïcide, zelfmoord of zelfdoding. Iedereen heeft iemand nodig die je helpt en mee nadenkt over verandering, hoe klein die ook mag zijn.

Wanneer iemand zich slecht voelt, zo diep zit dat die er eventueel aan denkt of voor kiest om uit het leven te stappen, spreken we over suïcide, zelfmoord of zelfdoding. Iedereen heeft iemand nodig die je helpt en mee nadenkt over verandering, hoe klein die ook mag zijn.

Wanneer iemand zich slecht voelt, zo diep zit dat die er eventueel aan denkt of voor kiest om uit het leven te stappen, spreken we over suïcide, zelfmoord of zelfdoding. Je kan als persoon zodanig overspoeld worden door emoties en gevoelens dat je even geen uitweg meer ziet, of geen manier vindt om van die gevoelens af te komen. Er moeten dingen veranderen, maar je weet niet hoe. Dit alles kan ervoor zorgen dat uit het leven stappen gezien wordt als enige oplossing.  

Belangrijk om te weten is dat zo’n gevoelens oké zijn en er mogen zijn. Het is menselijk om even geen uitweg te zien of niet in staat te zijn de verandering zelf teweeg te brengen, maar hierover praten is noodzakelijk. Zet de stap en open het gesprek of steek een hand uit. Installeer iemand die in jouw plaats stappen kan nemen. Iedereen heeft iemand nodig die je helpt en mee nadenkt over verandering, hoe klein die ook mag zijn. Denk bijvoorbeeld aan medeleiding, opvoeders, broers of zussen, een vriend, familie ... Ook professionele hulp kan een optie zijn. Zij zijn expert in hun vak en opgeleid om met verschillende cases om te gaan.  

Je hoeft alles dus niet alleen te dragen, zelfs wanneer het voelt alsof niemand je begrijpt of weet wat je doormaakt. Er zijn steeds anderen die willen praten, fysiek aanwezig zijn, mee nadenken, externe hulp inschakelen ... Iedereen is waardevol, zelfs in moeilijke tijden.  

Wat kan jij doen als leiding?

Het Vlaams expertisecentrum heeft, in samenwerking met het jeugdwerk, een bundel gemaakt die je als groep kan helpen omgaan met donkere gedachten. Iedere infofiche heeft een focusthema dat kan helpen.  

Het verschil tussen zelfverwonding en (de gedachte aan) zelfdoding

Personen die aan zelfdoding denken, hebben de intentie om uit het leven te stappen. Vaak is dat het geval omdat ze geen andere uitweg zien.

Personen die aan zelfverwonding doen hebben niet de intentie om uit het leven te stappen. Bij zelfverwonding stelt de persoon bepaald gedrag, waarbij die zichzelf opzettelijk en op een directe manier een fysiek letsel toebrengt. 

Waar kan je terecht?

Heb je zelf donkere gedachten, of ken je iemand in je omgeving die ermee worstelt? Dan is het belangrijk te weten waar je professionele hulpverlening kan vinden. Dit zijn experten, dokters, psychologen of therapeuten.  

Jij als KLJ’er kan iemand ondersteunen bij het zetten van de stap richting deze hulpverlening, of iemand vinden die dit wil doen.  

Het is belangrijk om de verantwoordelijkheid te delen. Jij alleen hoeft dit niet te dragen.  

Je kan terecht bij ... 

  • De Zelfmoordlijn (1813): Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om iemand? Praten kan helpen. Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er altijd iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis. Op de website kan je ook veel informatie over het thema terugvinden. 

  • WAT WAT: Onder het thema 'praat erover' krijg je bij ieder onderwerp gerichte hulpverlening aangeboden waar je eventueel fysiek of online terecht kan. 

  • Awel: Awel luistert naar kinderen en jongeren. Elk gesprek is anoniem en gratis. 

  • API’s van KLJ: de aanspreekpunten integriteit binnen de koepel van KLJ zijn een en al luisterend oor voor jouw verhaal en gaan samen met jou op zoek naar de gepaste hulpverlening. Je kan hen bereiken via api@klj.be.

Neem contact op

Stuur een mail