Skip to main content

Zanger Sam Bettens nam een nieuwe start: “Ik voel me beter in mijn vel”

Nationaal

14 december 2021

Twee jaar geleden maakte Sam Bettens (49), frontman van K’s Choice en Rex Rebel, bekend dat hij niet meer door het leven zou gaan als vrouw, maar als man. Hij onderging enkele operaties en hormoonbehandelingen om het lichaam te krijgen dat hij altijd al wilde. Dat is gelukt, zo toonde hij onlangs in de videoclip van Body, de nieuwe single van Rex Rebel. De boodschap die het lied de wereld instuurt – niemand moet zijn lichaam verstoppen – draagt hij dus zelf ook uit.

“Ergens heb ik het altijd al geweten,”, begint Sam, “dat ik niet in het juiste lichaam geboren was. In eerste instantie beschouwde ik mezelf als een tomboy, een meisje dat altijd wou meedoen met de jongens. Een ander woord had ik er toen niet voor, maar ‘tomboy’ dekte eigenlijk de lading niet: ik wou niet alleen doen wat mijn broers deden, ik wilde mijn broers zíjn. Voetballen en broeken dragen, dat is wat ik wou doen. En geen borsten krijgen. Maar toen de puberteit kwam, aanvaardde ik die gewoon, omdat ik nooit wist dat er andere opties waren.”

Ongeveer een jaar voor hij in transitie ging, stelde Sam zichzelf de vraag of hij misschien een transgender is. “Doordat ik andere transgenderjongens en -mannen zag, realiseerde ik me dat ik misschien één van hen ben. Dat besef kwam laat, dat klopt, maar tot enkele jaren geleden leken transgenders gewoon niet te bestaan. Toen ik twaalf was, werd daar geen aandacht aan besteed. Dat zal in de toekomst wel anders zijn, omdat het thema nu zo zichtbaar is.”

Blijven praten

In 2019 begon je transitie van vrouw naar man. Was het moeilijk om die knoop definitief door te hakken?

“Het was tricky om de gevolgen voor mezelf en voor iedereen rond mij los te zien van de waarheid die ik probeerde te vinden. Eens ik zeker wist wie ik was, namelijk Sam, was het niet zo moeilijk om vol voor de transitie te gaan. Op een bepaald moment was het zelfs vooral spannend, maar dan op een goede manier.”

“Dat ik veel steun kreeg uit mijn omgeving, hielp wel. Van bij het begin heb ik mijn vrouw betrokken bij mijn twijfels en gedachten. Zonder haar steun en aanvaarding had ik hier nooit mee kunnen doorgaan. Onze kleine kinderen (Jett en Charlie zijn tien, red.) vonden het direct oké, alsof ze nooit anders geweten hebben. Voor de grotere kinderen (Justin is 23, Taylor is 25, red.) was het best even slikken, denk ik, maar ook zij draaiden snel de knop om. Iedereen stond vanaf het begin achter mij. Negatieve reacties, online bijvoorbeeld, zijn er eigenlijk bijna niet geweest. En als ze er al waren, dan was ze negeren de gemakkelijkste oplossing om ermee om te gaan.”

[Lees verder onder de foto.]

Sam Bettens - Hélaba december 2021

Geduld en geluk

Met wel deel van de transitie had je het het moeilijkst?

“Het is moeilijk om te wachten op iets wat je al zo lang wil, terwijl het natuurlijk ook logisch is dat zo’n transitie niet op 1, 2, 3 gebeurt. Ik moest dus geduld opbrengen voor de veranderingen die altijd te traag komen, en dat was best frustrerend. Ook de twijfelperiode voor mijn transitie was best moeilijk. Voor de eerste keer voelde ik dat ik hulp nodig had. Ik kon het alleen niet uitvissen.”

Ben je vandaag gelukkiger dan vroeger?

“Ik voel me mentaal best wel sterk, maar gemakkelijk is het niet altijd. Gelukkig staat iedereen achter mij, dus het gevecht is er vooral een met mezelf. Ik zit alleszins veel beter in mijn vel dan voorheen. Daarnaast komt mijn geluksgevoel vooral door de mensen rond mij, zoals mijn vrouw, kinderen en vrienden. Ik merk dat ik van alles meer kan genieten dan vroeger.”

Wat geef je mee aan jongeren die worstelen met het lichaam waarin ze geboren zijn?

“Praat met anderen. Vind gelijkgezinden, omring je met mensen die van je houden om wie je bent. En weet dat het antwoord ooit wel komt, ook al lijkt de situatie nu even onoverkomelijk.”

Tekst: Nnenna Onuhurironye / Foto: Frank Clauwers

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal