In het dorp zijn er minder voorzieningen dan in de stad, maar is dat een nadeel? En wat doe je in een dorp als je wil winkelen, uitgaan, spelen, sporten of cultuur wil beleven? Oliver Rowe (18) en Wietse Laermans (18) van KLJ Meldert vertellen over hun woonplek.
Wat zeggen jongeren van het platteland over voorzieningen in het dorp?
Nationaal
15 maart 2021
“Meldert is een klein dorp, maar heeft toch wat te bieden”, zegt Oliver. “Er zijn drie cafés, een frituur, een apotheek, een kinesist, een dierenarts en zelfs een restaurant.” Wietse bevestigt: “Er is genoeg. Doordat er geen grote winkels zijn, is er ook niet veel verkeer en is het hier rustig. Dat is een voordeel. Om te winkelen moet je naar de steden in de buurt, zoals Hoegaarden, Tienen, Boutersem of Leuven. Hoegaarden ligt op vijf kilometer. Dat is wel te doen met de fiets, maar meestal wacht ik tot iemand me met de auto kan brengen.” “En als je snel iets nodig hebt, dan klop je aan bij de buren”, vult Oliver aan.
Opgroeien in het dorp
Het nadeel van verre verplaatsingen weegt volgens Oliver en Wietse niet op tegen de voordelen van wonen midden in het groen, met veel ruimte en iedereen die elkaar kent. Ook in de toekomst willen ze in een dorp wonen. Oliver: “Opgroeien in een rustig dorp is zalig. Ik woon in een speelstraat en speelde als kind dus vaak op straat.” Wietse leefde zich vooral uit op een veldje bij hem in de buurt. “Het gras stond hier heel hoog. In ruil voor een grondige opknapbeurt mochten we van de boer hier voetballen.” Ook andere sporten kunnen de KLJ’ers hier gemakkelijk uitoefenen. “Ik ga graag mountainbiken en Wietse loopt veel. Dat kan gemakkelijk in deze landelijke omgeving”, zegt Oliver. “Je bent meteen in het bos en het is hier rustig en mooi.”
“Als je wat ouder wordt en gaat verder studeren, dan moet je eigenlijk een keuze maken: op kot gaan of een auto kopen. Je krijgt meer vrijheid en je kan de voordelen van de stad en de rust van het dorp combineren”, zegt Oliver. Het beste van twee werelden, zo lijkt het. “Dat klopt: als student kan je profiteren van die afwisseling. Als je in een dorp woont, breng je al gemakkelijk een bezoekje aan de stad. Wie in een stad woont, zal daarentegen niet zo snel een dorp bezoeken. Die studenten bevinden zich dus veel vaker in eenzelfde soort omgeving.”
[Lees verder onder de foto.]
Ontmoetingsplaatsen
Wie wil uitgaan in Meldert, moet wel bereid zijn om zich ver te verplaatsen. Wietse: “Er zijn wel een paar cafés in Meldert, maar fuiven moeten we verder weg zoeken. De baan naar Hoegaarden is best gevaarlijk, dus ernaartoe fietsen is niet zo veilig.” “Voor een fuif moeten we soms tot een half uur rijden”, pikt Oliver in. “Meestal carpoolen we en stellen we een regeling op zodat onze ouders ons brengen of ophalen.”
“De Meldertse jongeren zien elkaar op de grote en bekende middelbare school waar veel jongeren uit de omstreken naartoe komen, maar iedereen kan ook gebruikmaken van de sportinfrastructuur buiten”, zegt Oliver. Wietse knikt. “Er zijn voetbalveldjes, basketbalringen, volleybalvelden en een looppiste. Veel jongeren komen hier samen na de schooluren.” Ook als onze KLJ een zaaltje nodig heeft, kan die terecht bij de school. “Zelfs de toneelkring organiseert er jaarlijks een toneelvoorstelling”, vertelt Oliver. “De school zorgt dus voor extra voorzieningen in ons dorp.”
Eigenlijk zijn de twee jonge mannen best tevreden over de mogelijkheden in hun dorp. Aan extra ontmoetingsruimte voor jongeren hebben ze geen nood. Wietse: “De meeste jongeren van het dorp zitten in de KLJ of hebben vrienden in de KLJ. In tijden zonder corona komen we regelmatig samen in het lokaal en daar zijn ook vrienden welkom. Het lokaal is dus onze ontmoetingsplaats, en dat is voor ons genoeg.”
[Lees verder onder de foto.]
Wat zegt ons onderzoek?
In 2019 voerde KLJ een groot plattelandsonderzoek uit. In heel Vlaanderen – zowel in de stad als op het platteland – bevroegen we 1000 jongeren. Dit hebben ze te zeggen over het thema ‘voorzieningen’.
46,9% van de jongeren bezoekt regelmatig de bib waar ze wonen. Toch zou de gemeente daar meer mee kunnen doen, bijvoorbeeld door van de bib een plek van te maken om met vrienden af te spreken of samen te studeren.
57,7% van de jongeren zou gebruikmaken van een plek om samen te studeren als die er zou zijn.
69,8% van de jongeren vindt dat de gemeente haar bewoners moet stimuleren om zelf initiatief te nemen om dingen te organiseren. Die kunnen plaatsvinden op een open plek of in een parkje.
Tekst: Goele Didden / Foto's: Jonas Smeulders
Jouw verhaal in de Hélaba?
Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!