Ze zeggen dat ervaring in het jeugdwerk altijd goed op je cv staat. Klopt dat ook echt?
Bert: “Ja, het toont aan dat je engagement hebt en bepaalde skills en vaardigheden kunt hebben. Zo kan je je ook onderscheiden van anderen. Als je dan een attest als animator, hoofdanimator of instructeur hebt, dan kan je die competenties en kwalificaties gewoon zwart-op-wit aantonen. Het is niet dat anderen die vaardigheden en competenties sowieso niet hebben, maar ze zijn minder zichtbaar.”
Ellen: “Een jeugdbeweging is daarnaast iets gekend bij werkgevers. Andere schoolverlaters kunnen zeggen dat ze sociaal zijn, maar hoe gaan ze dat bewijzen? Bij een jeugdbeweging kan je voorbeelden geven, zoals: ‘ik ben sociaal omdat ik de groep trek’. Dat doet echt wel veel.”
Heb je dan ook een streepje voor op mensen zonder die ervaring?
Sarah: “Werkgevers weten dat je in een jeugdbeweging bepaalde vaardigheden kan leren, zoals werken in teamverband, creatief en enthousiast zijn. Ik merk zelf dat collega’s sneller naar mij komen voor creatieve zaken dan naar collega’s zonder die jeugdbewegingervaring. Dus ja, je hebt toch een streepje voor als je in een jeugdbeweging hebt gezeten.”
Bert: “Ik denk zeker dat je ervaring een voordeel is, maar het is niet de heilige graal. Het is geen vrijgeleide die ervoor zorgt dat jij een job wel krijgt en iemand anders niet, want uiteindelijk moet je het vooral waarmaken tijdens het sollicitatiegesprek. Daarnaast is ook de ene ervaring in het jeugdwerk de andere niet. Iedereen doet waar hij zin in en tijd voor heeft en leert op zijn eigen manier vaardigheden.”
Ellen: “Het hangt er ook vanaf wat de werkgever verwacht. Als die zelf in een jeugdbeweging heeft gezeten, zal je dat sowieso merken en zal die daar meer belang aan hechten bij sollicitanten. Ook de job waarvoor je solliciteert, is belangrijk. Tijdens zo’n sollicitatie gaat het eigenlijk altijd over wat je in je leven doet en waar je zelf veel belang aan hecht. Dat geeft de doorslag als de keuze moet worden gemaakt.”
Wat is het verschil met een studentenjob?
Bert: “Uit mijn studentenjobs heb ik ook veel geleerd, maar andere dingen. Voor zo’n job word je betaald en doe je dingen met een andere insteek en motivatie dan mensen uit het jeugdwerk. De twee kunnen dus even leerrijk zijn, maar het hangt af van wat je op dat moment het meest nodig hebt.”
Sarah: “Met een studentenjob verwerf je ook bepaalde vaardigheden, maar in een jeugdbeweging leer je toch echt zelfstandig zijn. Na je studentenjob ga je naar huis, op kamp daarentegen doe je alles samen en moet je het ook allemaal zelf doen. Ook al heb je die skills nooit aangeleerd gekregen, toch zijn ze er. Op kamp leer je die te gebruiken en kan je ze verder ontwikkelen.”