Met KLJ ben je altijd een beetje op congé. Wat als we je vertellen dat je dit gevoel met nog meer KLJ’ers kan delen? Samen op kamp gaan met een andere afdeling biedt een unieke kans om nieuwe vriendschappen te smeden, ervaringen uit te wisselen en een onvergetelijk avontuur te beleven.
Samen op kamp, een avontuur om nooit te vergeten!
Nationaal
16 april 2025
Waarom samen op kamp gaan?
Een gezamenlijk kamp biedt heel wat voordelen. Een geschikte kampplaats vinden is bijvoorbeeld eenvoudiger, aangezien veel locaties een minimum aantal deelnemers vereisen. Daarnaast speelt ook het financiële plaatje een rol. Kampplaatsen en materialen kunnen duur zijn, maar door de kosten te delen tussen meerdere afdelingen wordt het financieel haalbaarder.
Hoe begin je eraan?
Eerst ga je natuurlijk op zoek naar een geschikte partnerafdeling. Een logische keuze is een naburige KLJ, omdat dit de communicatie en gezamenlijke organisatie vergemakkelijkt. Daarnaast kan het handig zijn om een afdeling te kiezen met een vergelijkbare groepsgrootte en leeftijdsverdeling.
Een afdeling die hier ervaring mee heeft, is KLJ Gavere. Ze bestaan drie jaar en tellen exact negen leden en drie leiding. Zij gaan samen met KLJ Oosterzele op kamp. Femke Huybrecht (23) deelt hun ervaringen.
Femke: "De meeste kampplaatsen zijn bedoeld voor grotere groepen en zijn voor ons dus te duur. Toen we hoorden dat KLJ Oosterzele ook interesse had om op kamp te gaan, zijn we beginnen nadenken. Onze belangrijkste redenen om dit te doen waren het financiële voordeel en de mogelijkheid om met meer leden en leiding grotere activiteiten te organiseren."
Een goede voorbereiding is essentieel. We raden aan om een gezamenlijk draaiboek te maken, waarin afspraken en taakverdelingen worden vastgelegd. Hier zijn enkele belangrijke punten:
- Een duidelijke taakverdeling voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat alles gesmeerd loopt. Denk na over wie instaat voor de kampdans, activiteiten, inkleding en administratie. Werk met werkgroepen waarin leiding van beide afdelingen samenwerken.
- Denk aan een financieel plan. Beslis samen of jullie met één gezamenlijke kas werken of dat elke afdeling haar eigen financiën beheert. Bij een gezamenlijke kas is transparantie belangrijk: maak duidelijke afspraken over inkomsten en uitgaven en hou dit overzichtelijk bij.
- Duidelijke afspraken zorgen ervoor dat er tijdens het kamp geen misverstanden ontstaan.
- Elke KLJ-afdeling heeft haar eigen tradities en gewoonten. Het is belangrijk om deze wederzijds te respecteren en te bekijken hoe je ze in het kamp kan integreren.
- Voorzie een mix van gezamenlijke en aparte activiteiten. Organiseer leuke groepsactiviteiten zoals grote spelen en een gezamenlijk kampvuurmoment, maar vergeet ook niet om momenten met je eigen afdeling in te lassen.
- Bepaal ook op voorhand hoe je de communicatie naar de ouders en leden aanpakt. Maak bijvoorbeeld een gezamenlijke kampnieuwsbrief of organiseer samen een infomoment.
- Denk op voorhand goed na wie welke materiaal meeneemt en hoe je ervoor zorgt dat je na het kamp je eigen materiaal herkent. Label deze bijvoorbeeld met jullie afdelingsnaam.
Femke: "Wij organiseren de meerderheid van onze activiteiten samen. Zo kunnen we grotere en zottere activiteiten doen, wat anders moeilijker zou zijn met onze kleine groep. Over andere praktische zaken moeten we nog samenzitten om alles verder af te stemmen."
Een deel van je planning is natuurlijk op tijd beginnen met alles. Van het zoeken van een geschikte locatie tot het organiseren van toffe activiteiten, er komt heel wat kijken bij de organisatie van een kamp.
Femke: "Voor het vinden van een kampplaats raad ik aan om minstens een jaar op voorhand te beginnen zoeken. Veel kampplaatsen zijn al een jaar of twee op voorhand volgeboekt, dus het kan even duren voordat je een geschikte locatie vindt. De activiteiten en verdere uitwerking kun je enkele maanden voor het kamp concreet beginnen plannen."
Moet je elkaar op voorhand al kennen?
Femke: "We hebben elkaar een paar weken voordat het idee ontstond ontmoet tijdens de vorming ‘How 2': ledenwerving, ledenbinding en leidingsbinding’. Daar raakten we aan de praat en ontdekten we dat we veel gemeen hadden. We besloten contact te houden en zo ontstond het idee om samen op kamp te gaan."
Wat je echt nog moet weten!
Voor KLJ-afdelingen die ook een gezamenlijk kamp overwegen, heeft Femke één waardevolle tip: "Wees niet bang om contact op te nemen met een andere KLJ-afdeling. Wie weet denken zij er net zo over! Het belangrijkste is voldoende en duidelijke communicatie om verwarring te voorkomen."
Een gezamenlijk kamp organiseren is een avontuur op zich, maar het biedt een geweldige kans om nieuwe vriendschappen te sluiten, ervaringen te delen en samen iets onvergetelijks te creëren. Een samenwerking tussen afdelingen zoals KLJ Gavere en KLJ Oosterzele bevestigt de voordelen van je krachten te bundelen. Door duidelijke communicatie, een goede voorbereiding en respect voor elkaars tradities ontstaat er een unieke sfeer waarin iedereen zich thuisvoelt.
Dus waar wacht je nog op? Zoek een partnerafdeling en ga samen op een onvergetelijk kampavontuur!