Misschien vertrek jij binnenkort wel op buitenlands kamp? Of je nu bergen beklimt in Zwitserland, gaat raften in Spanje of gaat zonnebaden in Kroatië: communiceren vanuit het buitenland is niet altijd vanzelfsprekend. Neem deze tips mee in je koffer en je bent slecht bereik een stapje voor!
Communicatietip: Is er wifi in Tahiti?
Nationaal
11 april 2025
Back to basics
In het buitenland heb je niet altijd bereik voor een smartphone. Daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken als je KLJ-groep zich opsplitst of zich verplaatst voor een activiteit. Spreek een duidelijk verzamelpunt en verzameluur af – zowel naar leden als naar leiding toe – en probeer je daaraan te houden. Hou in je achterhoofd dat je niet zomaar iemand kan bereiken om te zeggen dat je later zal zijn.
Datagebruik in het buitenland
Sinds 2017 betaal je binnen de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein geen roamingkosten meer. Mobiel bellen, sms’en en surfen vallen sindsdien onder je binnenlands abonnement. De data die je in een EU-land verbruikt, wordt dus berekend op basis van de tarieven van je Belgisch abonnement. Let wel op: er zijn nog een paar landen waar dit niet geldt, zoals Albanië, Zwitserland en Groot-Brittannië. Doe goed opzoekwerk op voorhand en communiceer dit duidelijk naar je leden.
Communicatie met ouders
Ook voor ouders is een buitenlands kamp een avontuur! Je kan ouders op de hoogte houden met een postkaartje of een bericht op je Facebook- of Instagrampagina. Ouders beseffen niet altijd dat elke dag een berichtje sturen onmogelijk is, zeker wanneer je geen goed bereik hebt. Spreek daarom voor de start van het kamp af welke communicatie de ouders mogen verwachten. Je mag zeker zeggen dat je geen berichtjes zal sturen (tenzij in noodgevallen), maar dat je – indien mogelijk – een update plaatst op je socialemediakanalen. Het is misschien cliché, maar geen nieuws is goed nieuws!
Het is een noodgeval!
Voor je vertrekt, bereid je jezelf best voor op noodgevallen. Slaag zowel het KLJ-noodnummer (+32 475 77 51 10) als het algemeen noodnummer (112) op. 112 is één algemeen noodnummer voor alle Europese lidstaten en enkele buurtlanden. Check op voorhand wat het noodnummer is van het land van je buitenlands kamp. Download zeker ook de 112-app. Als je belt vanuit die app – naar brandweer, ambulance en politie – weten de ordediensten direct je locatie.
Oui, oui, baguette
Niet iedereen is een talenknobbel, duid daarom op voorhand één of meerdere verantwoordelijken aan die communiceren met de verhuurder van de kampplaats en/of de organisator(en) van activiteiten. Heb je nog nood aan animatie op de bus? Leer dan samen een paar woorden van de taal van je kampplaats.
Veel plezier!