Skip to main content

Lucas en Janne lopen 100 km tegen kanker

Nationaal

19 december 2024

Zeven jaar geleden vonden Janne Bulens (26) en Lucas Dieleman (25) elkaar in KLJ. Naast hun sportieve engagement in de werkgroep Sport zetten ze zich dit jaar samen in voor 100 km tegen kanker. In dit interview delen ze hun motivatie, de voorbereidingen en de kracht van samen trainen voor een goed doel.

Dag Lucas en Janne, kunnen jullie jezelf even kort voorstellen?

Lucas: “Ik ben Lucas en kom uit KLJ Moerbeke. Dit is mijn derde jaar als sportmonitor bij KLJ Oost-Vlaanderen. Daarvoor was ik actief in de werkgroep Afdelingsondersteuning. Ik ben dus al een tijdje bovenlokaal actief bij KLJ.”
Janne: “Ik ben Janne, ik heb vier jaar in de werkgroep Sport gezeten en ben daar net mee gestopt. Oorspronkelijk ben ik van KLJ Lovendegem, en Lucas en ik hebben elkaar leren kennen tijdens de Trainingsdagen. Ik ben ooit VKB geweest, maar dat lag me niet echt, dus ben ik naar de werkgroep Sport overgestapt. Dat blijkt nu helemaal mijn ding te zijn.”

Wat heeft jullie bij de werkgroep Sport gebracht?

Janne: “Mijn zus heeft me eigenlijk gevraagd. Ze was ook sportmonitor en vroeg of ik ook zin had om erbij te komen. Toen ik wist wat de inhoud van de werkgroep was, zag ik dat helemaal zitten.”
Lucas: “Bij mij ging het gelijkaardig. Ik werd gevraagd en vond het een mooie manier om betrokken te blijven, zelfs al deed ik zelf niet meer mee aan de sportfeesten. Het is gewoon echt een toffe werkgroep waar je veel voldoening uit haalt.”

"Het gaat niet om snelheid, maar om samen een doel behalen."

Janne Bulens, KLJ Lovendegem

Wat doen jullie dan precies in die werkgroep?

Lucas: “In de loop van het jaar vergaderen we om de sportzomer te evalueren en de volgende voor te bereiden. In de zomer is er elk weekend een sportfeest, en dan begeleiden we de organiserende KLJ-afdelingen om het mee op poten te zetten.”
Janne: “We creëren ook nieuwe reeksen. Dit jaar is Oost-Vlaanderen bijvoorbeeld aan de beurt om een nieuwe kringdans te maken. Ik was dansmonitor en Lucas vendelmonitor, dus we werken vaak samen aan zo’n reeks. In januari geven we een opleiding voor sportmonitoren uit heel Vlaanderen. In maart leren we de reeksen aan de KLJ’s, zodat zij kunnen oefenen voor de zomer.”

Jullie nemen een grote rol op in de werkgroep Sport. Zijn jullie sportief dan?

Lucas: “Los van KLJ sporten we beiden redelijk veel. Ik loop regelmatig en Janne ook steeds meer. Ik doe ook wel eens een wedstrijd. Onlangs was het een duatlon, dus lopen en fietsen.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de 100 km tegen kanker te lopen?

Lucas: “We doen het samen met mijn zus en schoonbroer Siebert. We sporten allemaal wel wat en wilden graag samen eens iets doen. We zagen er reclame over op sociale media, en het sprak ons aan. Het is een mooie manier om geld in te zamelen voor kankeronderzoek, wat voor ons beiden belangrijk is, omdat we kanker van dichtbij hebben meegemaakt in onze families.”

Hoe ziet de 100 km tegen kanker er precies uit?

Lucas: “Het concept is dat je met vier bent en ieder minimaal tien kilometer loopt. Iemand start en na tien kilometer sluit er telkens iemand aan.”
Janne: “De verdeling is vastgelegd op 40, 30, 20, 10 kilometer. We willen vooral samen de finish halen. Lucas loopt eerst 10 kilometer alleen, dan komt Siebert erbij. Na 20 kilometer sluit ik aan, en Elien, Lucas’ zus, loopt de laatste 10 kilometer mee.”

Is het een zware voorbereiding?

Janne: “We bouwen op met een wekelijkse looptraining. Voor Lucas is dit een extra doel, want deze maand loopt hij nog de marathon van Valencia. Voor mij is de 100 km tegen kanker mijn eerste grote uitdaging, dus het vraagt wel wat voorbereiding.”
Lucas: “Ja, iedere week lopen we iets meer meters, maar het is belangrijk om dat rustig te doen. We hebben beiden al blessures gehad door te snel op te bouwen. Mijn schoonbroer gaat dertig kilometer lopen en is al sinds april aan het trainen.”

Bereiden jullie je mentaal voor op de 100 km?

Lucas: “Ik denk dat het helpt dat we met vier zijn. We kunnen elkaar motiveren en het is makkelijker dan een marathon op je eentje lopen.”
Janne: “Ja, en het tempo ligt lager dan bij een marathon. Supporters geven ook energie; het is fijn om aangemoedigd te worden.”

Hebben jullie al sponsors geregeld?

Janne: “We hebben een startbudget van 2750 euro nodig om te mogen meelopen. We zamelen geld in door Lotuskoekjes te verkopen en giften te verzamelen. Onze start is al goed gelukt, want we zitten bijna aan het volledige bedrag. Je moet wel echt op tijd beginnen met sponsors zoeken, want het is geen klein bedrag. Het kost wat werk, maar met de juiste inzet lukt het zeker.”
Lucas: “Ja, het ging vlotter dan we dachten. Mensen kopen sneller en meer, omdat het voor Kom Op Tegen Kanker is. Er zijn zelfs mensen die meerdere zakjes kopen om ons te steunen.”

Wat is jullie teamnaam?

Janne: “We heten de Renkliek! We konden maar niet op een naam komen, dus hebben we ChatGPT erbij gehaald. Het werd de Renkliek, hoewel Kom op tegen Kanker ons eerst als ‘Renkliniek’ inschreef!”

Wat is het verste dat jullie ooit gelopen hebben?

Janne: “Zestien kilometer, tijdens de Ten Miles. Toen was ik niet zo goed voorbereid, maar deze keer heb ik een stabielere basis, dus ik denk dat ik nu wel die vier extra kilometers op karakter kan doen.”
Lucas: “Ik heb al twee keer een marathon gelopen, dat is 42 kilometer. Die in Valencia wil ik graag in 3 uur lopen.”

"Kankeronderzoek ligt ons nauw aan het hart, omdat we het beiden al van dichtbij hebben gezien."

Lucas Dieleman, KLJ Moerbeke

Hebben jullie al eens een runners high beleefd?

Lucas: “Ja, dat was bizar. Ik liep ooit in de regen en was helemaal euforisch. In de douche begon ik te beven en vraag ik me nog steeds af of het een runners high was of onderkoeling. (lacht)”
Janne: “Ik heb het nog niet ervaren. Ik moet mezelf ook wel echt motiveren om te gaan lopen, maar ben altijd blij als ik geweest ben.”

Zouden jullie anderen aanraden om mee te doen?

Janne: “Vraag dat in maart nog eens. (lacht)”