(Kans)armoede is een onderwerp dat steeds vaker onder de aandacht gebracht wordt. Ook De Warmste Week zet het thema dit jaar in de verf. Maar wat is kansarmoede precies? En krijgen ook KLJ’ers ermee te maken? KLJ-medewerkers Elke Timmerman en Merijn Castro zijn vaak bezig met het thema en vertellen wat we kunnen doen. “Zelfs met kleine acties bereik je al veel.”
“Er is een verschil tussen armoede en kansarmoede”, vertelt Merijn Castro, KLJ Connectmedewerker. “Armoede gaat alleen over hoeveel geld je hebt. Kansarmoede is breder dan dat en heeft betrekking op je sociale contacten, studies, hobby’s, job, huis en zelfs je gezondheid. Op die vlakken kan je niet alles doen wat anderen misschien wel kunnen. Zo kan je, bijvoorbeeld, niet de sport beoefenen die je wil omdat je er het budget niet voor hebt, je kan niet mee op schooluitstap of je kan niet naar de tandarts als je kiespijn hebt. Je hebt, met andere woorden, niet dezelfde kansen als anderen in je omgeving.”
“Zodra je met kansarmoede geconfronteerd wordt, is het moeilijk om er weer uit te geraken”, vult pedagogisch medewerker Elke Timmerman aan, die instaat voor ‘KLJ voor iedereen’. “Vaak wordt het van generatie op generatie doorgegeven. Doordat je ouders in kansarmoede leven, krijg jij niet alle kansen, waardoor je die kansarmoede later waarschijnlijk doorgeeft aan jouw kinderen. Ouders kunnen, bijvoorbeeld, wel hun best doen om meer te werken om zo meer te verdienen, maar daardoor blijft er minder tijd over voor je opvoeding. En dat heeft dan weer een invloed op jouw schoolprestaties of je krijgt minder gezonde voeding. Zo blijf je bezig. Kansarmoede stopt dus niet zomaar als je de problemen in een van de domeinen hebt aangepakt.”