Karel Morlion uit KLJ Pollinkhove bouwde samen met vrienden de ‘JaKOEzie’, een unieke hottub gemaakt van een oude beerton. De opbouw kwam niet zonder uitdagingen, dus Karel deelt graag zijn handigste tips voor iedereen die zelf een project op poten wil zetten. Tip 1? Gewoon beginnen en zien waar het eindigt!
Karel toverde een oude beerton om tot een jaccuzi
Nationaal
19 december 2024
Dag Karel. Stel jezelf even kort voor.
Karel: “Je kan mij samenvatten in drie woorden: KLJ’er, sfeerbrenger en moppentapper. In onze KLJ sta ik bekend als een spontane kerel die altijd probeert iedereen aan het lachen te maken. Of we nu aan het werk zijn, aan het spelen of gewoon een rustige avond hebben, ik probeer altijd om de sfeer er goed in te houden.”
"Het is begonnen als een leuk winterproject, nu verhuren we hem."
Karel Morlion, KLJ Pollinkhove
Om de sfeer er goed in te houden, heb je een JaKOEzie gebouwd. Wat is dat precies?
Karel: “De JaKOEzie is eigenlijk een oude beerton die we hebben omgebouwd tot een jacuzzi. We vullen die met water, steken er brandhout onder, en warmen die op tot een aangename 38°C. Da’s heerlijk genieten tijdens de koudere maanden.”
Hoe ben je op dit idee gekomen?
Karel: “Ik zag het ooit eens op sociale media voorbijkomen. Toen we te horen kregen dat er een kapotte beerton ter beschikking was, dachten we meteen: ‘Hier moeten we iets mee doen!’ We hadden dus een beetje een voorbeeld, maar we wilden het echt zelf doen en zien wat er mogelijk was.”
Heb je dit helemaal alleen op poten gezet?
Karel: “Nee hoor, ik heb hulp gekregen! Samen met acht vrienden ben ik in het project gedoken. Iedereen bracht zijn eigen kennis mee en droeg een steentje bij. Het leuke was dat we allemaal iets hadden wat we konden bijdragen.”
"Het idee van de JaKOEzie blijft leven, dus wie weet wat er nog volgt!"
Karel Morlion, KLJ Pollinkhove
Hoe begin je aan zo’n groot, uniek project?
Karel: “We zijn uiteraard begonnen met een plan uit te tekenen. Daarna hebben we de ton opengesneden, de bovenkant eraf gehaald en een tussenplaat gemaakt die zorgt voor de scheiding tussen het water en de verwarming. Dan hebben we een verwarmingsketel geplaatst en alles geschilderd en afgewerkt. Klinkt zeer technisch allemaal, maar door er in de avond en het weekend aan te werken, kwamen we stap per stap tot het eindresultaat. Voor we klaar waren, hebben we heel wat testmomenten gehad om te zorgen dat alles veilig en goed werkte.”
Heb je nog andere projecten?
Karel: “Ja, hoor. Emiel, mijn vriend die meehielp aan de JaKOEzie, heeft een go-cart gebouwd met een grasmaaiermotor die tot 45 km/u kon rijden. Zelf hebben we ook een mobiele fuifhut gebouwd. Dat is een oude werfcontainer op een wagen, perfect voor evenementen!”
Heb je grootste plannen met de JaKOEzie?
Karel: “In de eerste plaats is het iets leuks om samen met vrienden van te genieten. Eigenlijk is het vooral een tof winterproject dat ons samen heeft gebracht en ons iets geeft om trots op te zijn. Daarnaast verhuren we hem ook af en toe aan vrienden en kennissen. De zomer was druk, want toen hebben we hem zeker tien keer verhuurd. Er is veel meer vraag naar dan ik eigenlijk verwacht had.”
Heb je nog ideeën om de JaKOEzie te verbeteren?
Karel: “Jazeker! We denken eraan om bubbels toe te voegen en willen de toog en banken rond de JaKOEzie uitbreiden. We hebben het plan om de binnenkant nog eens te verven en nieuwe banden op te leggen. Het idee blijft leven, dus wie weet wat er nog volgt.”
"De naam is een knipoog naar de landbouw. Dat past bij ons als KLJ'ers"
Karel Morlion, KLJ Pollinkhove
Hoe ben je op de naam ‘JaKOEzie’ gekomen?
Karel: “Het is eigenlijk een woordspeling met een knipoog naar de landbouw. We vonden het een grappige, originele naam die past bij het concept en bij ons als KLJ’ers uit een landelijke omgeving.”
Heb je nog tips voor KLJ’ers die ook aan een DIY-project willen beginnen?
Karel: “Gewoon doen! Het hoeft niet altijd perfect gepland te zijn, je ziet gaandeweg wel waar je belandt. Zorg wel dat je de nodige kennis hebt, want veiligheid is belangrijk. En goed gereedschap en een goede uitrusting maken een groot verschil.”