Skip to main content

Een inleiding tot integriteit

Nationaal

5 november 2024

KLJ is een plaats waar leden en leiding samen kunnen groeien en ontwikkelen. Het is een veilige haven waar ieders grenzen beschermd worden, zodat het leuk blijft voor iedereen. Vanuit KLJ vinden we het daarom belangrijk dat je integriteit gerespecteerd wordt. Maar, wat is dat precies?

Integriteit in een notendop

Officieel bestaan er drie grote integriteitsthema’s: 

  1. Pesten,
  2. Agressie,
  3. Seksueel overschrijdend gedrag. 

Wij hebben sinds dit jaar het thema donkere gedachten toegevoegd, om ook aandacht te schenken aan mentaal welzijn. We creëerden een aanbod met informatie rond onderwerpen die binnen de thema’s passen. Denk aan heimwee, weglopers, cyberpesten en haatspraak, paniekaanvallen, eetstoornissen en meer.

Plagen is liefde vragen, toch?

Het is oké om af en toe eens een grapje uit te halen met iemand, maar waar ligt de grens met pesten? We spreken van pesten als herhaaldelijk negatief gedrag wordt gesteld naar eenzelfde persoon. Pesten kan verschillende vormen aannemen (verbaal, psychologisch, fysiek of online) en kan schadelijke gevolgen hebben voor de gepeste en de sfeer in jouw afdeling. Voor de gepeste is het niet makkelijk om hier zelf op te reageren. Het is aan de betrokken om aan te geven dat het pestgedrag niet door de beugel kan. 

Tip: Probeer pesten te voorkomen door samen met de leiding een preventiebeleid of antipestbeleid op te stellen.

In september is het ‘jaar tegen pesten’ ingezet. De nieuwe campagne genaamd ‘Kies kleur
tegen pesten’ reikt verschillende bouwstenen aan om in te zetten op preventie en om te gaan
met pestgedrag.

KLJ, een veilige haven

Op de KLJ kunnen de meeste kinderen en jongeren ontsnappen aan negatieve gevoelens en frustraties. Verdriet, boosheid of jaloezie mogen er zijn, maar het uiten van deze gevoelens in agressieve vorm is niet oké. We spreken over agressief gedrag als iemand opzettelijk schade toebrengt of probeert toe te brengen aan iemand anders die dat niet wenst. Verbale of fysieke agressie naar mede-KLJ’ers, het materiaal of zichzelf is onacceptabel. 

Iemand onmiddellijk na het incident op zijn fouten wijzen heeft meestal geen zin. Vaak zitten de emoties nog heel hoog, waardoor een gesprek niet altijd binnenkomt. Het belangrijkste is om eerst iedereen in veiligheid te brengen, zowel de omstaanders, als jezelf en de persoon die het even moeilijk heeft. Creëer ruimte zodat je leden even de negatieve emoties kunnen laten bedaren. 

Eenmaal iedereen weer rustig is, is het tijd voor een gesprek. Maak hierbij gebruik van verbindende communicatie. Je stelt je volledig open voor wat de ander zegt, zonder vooroordeel.   

Wachten op groen licht

Seksualiteit hoort bij de ontwikkeling van je leden. Het belangrijkste element van seksualiteit is een gepaste context en wederzijdse toestemming. Helaas worden de grenzen van personen op dit vlak soms overschreden. Dan spreken we van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit kan zich uiten op verschillende manieren:

  • Iemand ongewenst aanraken.
  • Iemand dwingen om seksuele handelingen te ondergaan of uit te voeren. 
  • Iemand tegen de wil in confronteren met seksueel getinte opmerkingen of woorden.

Als leiding moet je kunnen inschatten wanneer seksueel gedrag grensoverschrijdend is en hier gepast op kunnen reageren. Het vlaggensysteem van Sensoa kan je daarbij helpen. Aan de hand van criteria kan je het gedrag ordenen in vier categorieën, gaande van aanvaardbaar seksueel gedrag (groen) tot zwaar grensoverschrijdend seksueel gedrag (zwart). 

De criteria zijn …

  1. Toestemming, 
  2. Vrijwilligheid, 
  3. Gelijkwaardigheid, 
  4. Ontwikkelingsniveau, 
  5. Context, 
  6. Impact. 

Door deze criteria na te gaan, kan je gemakkelijker de ernst van de situatie objectief bepalen.

Praten helpt

We hebben allemaal zo van die dagen dat we ons minder goed in ons vel voelen. Bij sommigen gaat het niet over enkele dagen, maar wel over een hele lange periode van donkere gedachten. Deze gevoelens zijn normaal. Het is menselijk om even geen uitweg te zien of niet in staat te zijn je situatie zelf te veranderen, maar het is noodzakelijk om erover te praten. Iedereen heeft iemand nodig, denk bijvoorbeeld aan medeleiding, opvoeders, broers of zussen, een vriend, familie ... Ook professionele hulp kan een optie zijn. 

Goed reageren op iemand die het moeilijk heeft is niet altijd gemakkelijk. Het allerbelangrijkste is om er voor die persoon zijn. Dat doe je door te praten, fysiek aanwezig te zijn en mee na te denken om eventueel externe hulp in te schakelen.

Save the date!

Vanuit KLJ wordt er jaarlijks een online API-infomoment georganiseerd. Dit jaar wordt er een vorming aangeboden rond het nieuwe thema ‘Donkere gedachten’. Samen gaan we dieper in op wat donkere gedachten zijn en hoe jij ermee kan omgaan.

API, wasda?

Weet dat je er nooit alleen voor staat, want KLJ heeft twee API’s, oftewel aanspreekpunten voor persoonlijke integriteit. Zij zijn vertrouwenspersonen die jou of je KLJ ondersteuning bieden wanneer iemands grenzen overschreden werden. Je kan voor elke kwestie bij hen terecht en zij bieden dan ondersteuning op maat. Naast het bieden van ondersteuning ontwikkelen ze ook een grote bron aan informatie over de bovenstaande thema’s. Neem een kijkje op www.klj.be/omgaan-met voor meer info of kom een kijkje nemen op een van vier vormingen rond de thema’s.