Als nieuwe of ervaren leiding kom je in contact met verschillende leeftijdsgroepen, maar communiceren met je leden doe je niet altijd op dezelfde manier. Wanneer de +16 je helemaal begrijpt, zal de -9 er waarschijnlijk geen moer van begrijpen. Maar hoe communiceer je dan best met je leden? Dat hangt dus af van hun leeftijd!
6 tot 9 jaar: Haal de poppenkast maar boven
Kinderen tussen 6 en 9 jaar hebben enorm veel fantasie, energie en spelen ontzettend graag. Om erachter te komen wat ze willen, denken en voelen, gebruik je best veel materiaal. Zo kan je poppen gebruiken tijdens je speluitleg en knutselmateriaal inzetten om hun hun mening te laten uitdrukken.
9 tot 12 jaar: Vraag om hulp
Je leden voelen zich al groot en willen tonen hoe zelfstandig ze taken kunnen uitvoeren. Geef hen af en toe wat verantwoordelijkheid en vraag regelmatig of ze je ergens mee willen helpen. ‘Onder jouw begeleiding kunnen ze dit dan verder uitzoeken. Het is belangrijk om deze leden vaak genoeg te bevestigen in wat ze goed doen en hen bij te sturen in wat nog beter kan.
12 tot 14 jaar: Zwijgen is goud
KLJ’ers in deze leeftijdsgroep zijn echte tieners. Hun lichaam, maar ook hun communicatiestijl, verandert volledig. Vaak voelen ze zich onrustig en onzeker. Als +12-leiding ben je best mega enthousiast, eerlijk en hanteer je een open visie. Het is eigen aan tieners om hun grenzen – en die van anderen – af te tasten, dus maak in jouw communicatie jouw grenzen heel duidelijk. Tegelijkertijd is het belangrijk om open te staan verschillende meningen en vooral een luisterend oor te zijn voor je leden. Je communicatie bestaat hier dus vooral uit luisteren.
14 tot 16 jaar: Geen plaats voor betweters
Je leden zijn meer dan ooit in ontwikkeling. Ze stellen de maatschappij (en misschien ook jou) in vraag en reageren vaak onbezonnen. Probeer op een coachende manier je leden te begeleiden als ze dingen zelfstandig doen, maar geef hen nooit het gevoel dat je het beter weet. Je wil hen natuurlijk niet afschrikken. Als leiding sta je stevig in je schoenen en communiceer je op een authentieke, eerlijke manier en met een gevoel voor rechtvaardigheid.
Vanaf 16 jaar: Babbeluurtje
16-jarige KLJ’ers zijn zo goed als volwassen. Ze willen genieten van veel vrijheid, maar liefst met zo weinig mogelijk verantwoordelijkheden. Voor deze leden is het hebben van een netwerk heel belangrijk: ze hebben vrienden op school, bij KLJ, in de sportclub, enzovoort. Ze waarderen diepgaande gesprekken met leeftijdsgenoten én volwassenen, want de komende jaren staan hen heel wat belangrijke beslissingen te wachten. Maak als +16-leiding zeker tijd vrij om te kunnen babbelen met je leden, want ze waarderen je mening enorm.