Brenda Loos (22) en Stiene Soogen (22) wonen in het Limburgse Kleine-Brogel, gaan er naar de KLJ en werken er in de buurt. Het grootste deel van hun leven speelt zich dus af in en rond hun dorp. Maar is dat voor iedereen weggelegd? En zijn er veel jobkansen voor jongeren in een landelijke omgeving? We vragen het aan de twee ervaringsdeskundigen.
Brenda is aan de slag bij een uitzendkantoor in Neerpelt, waar ze de studentenplanning van winkelketen Action verzorgt. Stiene werkt in een zorginstelling voor mensen met een mentale beperking. Beiden moeten ze slechts tien minuutjes rijden naar hun werk. Brenda gaat met de auto, Stiene met de fiets. Die korte afstand vinden ze een groot voordeel, maar dat is zeker niet voor elke job mogelijk.
“Hier kan je in je eigen dorp bijna geen werk vinden, tenzij bij de bakker, de frituur of de school”, zegt Brenda. “De opties zijn erg beperkt. De dichtstbijzijnde steden waar er wel heel wat jobaanbiedingen zijn, zijn Hasselt en Genk. Veel grotere bedrijven hebben daar hun vestiging, maar vanuit Kleine-Brogel ben je daar – zeker in de spits – al gauw drie kwartier voor onderweg. Je hebt ook een auto nodig, want er is geen rechtstreekse verbinding met het openbaar vervoer. Voor veel jongeren die aan hun eerste job beginnen, is het dus onmogelijk om vlot op hun werk te geraken, want zij hebben vaak nog geen auto.”