Skip to main content

EHBO op kamp

Een bloedneus, een schram, een wespensteek of een verstuiking? Tijdens een kamp kom je er sowieso mee in aanraking. Zorg er dus steeds voor dat je een EHBO-koffer ter beschikking hebt. 

Een bloedneus, een schram, een wespensteek of een verstuiking? Tijdens een kamp kom je er sowieso mee in aanraking. Zorg er dus steeds voor dat je een EHBO-koffer ter beschikking hebt. 

Laat medische fiches invullen

Om een goed overzicht te krijgen van de kwaaltjes en allergieën van je leden, laat je de ouders best op voorhand een medische fiche invullen. Bundel en bewaar alle medische fiches op een centrale plek zodat je deze steeds bij de hand hebt en spring er op een discrete manier mee om. 

Opgelet! Aan het einde van het kamp moet je, volgens de GDPR-wetgeving, de fiches ofwel zelf vernietigen, ofwel teruggeven aan de ouders. 

Op zoek naar een medische fiche?

KLJ maakte een goed voorbeeld van een medische fiche. Gebruik hem gerust in jouw afdeling!

Download de fiche

Kijk je EHBO-koffer na

Laat de plaatselijke apotheek je EHBO-koffer samenstellen. Deze zal je maar al te graag helpen om de koffer aan te vullen waar nodig.

Dit moet er in je EHBO-koffer

Wil je de koffer zelf nakijken? Zorg er dan voor dat een aantal materialen zeker in je EHBO-koffer zitten.

Welke precies, dat lees je hier

Duid een EHBO-verantwoordelijke aan

Duid gedurende het kamp een EHBO-verantwoordelijke aan. Dit kan om het even wie zijn: leiding, een kookouder … Indien mogelijk kies je best iemand met een medische achtergrond.

Geef zelf geen medicatie aan leden

Medicatie toedienen aan een kind dat ziek wordt op kamp is niet toegestaan. Alleen bevoegde beroepsoefenaars (artsen, verpleegkundigen…) hebben daar de toestemming voor. Dat wil zeggen dat enkel artsen en andere medische beroepen een juiste diagnose kunnen stellen en kunnen bepalen welke medicatie een kind nodig heeft. Alle andere personen die op eigen initiatief geneesmiddelen toedienen, zijn hierdoor strafbaar. 

Als een lid ziek wordt tijdens het kamp, moet je hem/haar door een arts laten onderzoek. De arts bepaalt dan of het toedienen van bepaalde geneesmiddelen nodig is of niet. Informeer tijdens het kamp zeker de ouders van het zieke lid. Zij weten namelijk als de beste wat goed of slecht is voor hun zoon of dochter. 

Wat met de leiding? Meerderjarige begeleiders mogen zelf vragen naar een voor hen gekend geneesmiddel. Dat wil zeggen dat zij mogen vragen of een bepaald geneesmiddel beschikbaar is. Je kan daar als medebegeleider positief of negatief op antwoorden, waarna de begeleider de medicatie zelf al dan niet kan innemen. Dat doet hij/zij op eigen verantwoordelijk. 
 

Installeer de 112-app

Je kan de hulpdiensten altijd bereiken via het nummer 112, dat wist je ongetwijfeld al. Maar, wist je ook dat 112 tegenwoordig een mobiele app heeft? Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie, afhankelijk van welke hulp je nodig hebt, en je komt automatisch bij de juiste hulpdienst terecht. Geef de app toestemming om je locatie te herkennen, zo moet je in een noodgeval niet eens onthouden in welke straat je op kamp zit. Handig toch?

Opgelet, deze app werkt alleen in België.

Wil je een app die je kan gebruiken in het buitenland? Dan is EchoSOS interessant!

Nog meer nood aan tips, tricks en andere belangrijke EHBO-info? Klik hier!