Medicatie toedienen aan een kind dat ziek wordt op kamp is niet toegestaan. Alleen bevoegde beroepsoefenaars (artsen, verpleegkundigen…) hebben daar de toestemming voor. Dat wil zeggen dat enkel artsen en andere medische beroepen een juiste diagnose kunnen stellen en kunnen bepalen welke medicatie een kind nodig heeft. Alle andere personen die op eigen initiatief geneesmiddelen toedienen, zijn hierdoor strafbaar.
Als een lid ziek wordt tijdens het kamp, moet je hem/haar door een arts laten onderzoek. De arts bepaalt dan of het toedienen van bepaalde geneesmiddelen nodig is of niet. Informeer tijdens het kamp zeker de ouders van het zieke lid. Zij weten namelijk als de beste wat goed of slecht is voor hun zoon of dochter.
Wat met de leiding? Meerderjarige begeleiders mogen zelf vragen naar een voor hen gekend geneesmiddel. Dat wil zeggen dat zij mogen vragen of een bepaald geneesmiddel beschikbaar is. Je kan daar als medebegeleider positief of negatief op antwoorden, waarna de begeleider de medicatie zelf al dan niet kan innemen. Dat doet hij/zij op eigen verantwoordelijk.