Skip to main content

Een website bouwen en beheren

Een eigen KLJ-website heeft heel veel voordelen: je kan er een leuke kalender toevoegen van activiteiten, leuke fotoalbums op plaatsen of gewoon handige info meedelen voor leiding, leden, ouders en je bredere netwerk. Maar hoe pak je het bouwen en beheren van zo'n website nu aan? We geven je heel wat tips mee!

PS: Tot juli 2024 kon je een website aanvragen bij Mediaraven, maar Mediaraven zet dit beheer nu stop. Beheerde Mediaraven jou KLJ-website? Kijk dan zeker onderaan deze pagina hoe je het best kan aanpakken! 

Een eigen KLJ-website heeft heel veel voordelen: je kan er een leuke kalender toevoegen van activiteiten, leuke fotoalbums op plaatsen of gewoon handige info meedelen voor leiding, leden, ouders en je bredere netwerk. Maar hoe pak je het bouwen en beheren van zo'n website nu aan? We geven je heel wat tips mee!

PS: Tot juli 2024 kon je een website aanvragen bij Mediaraven, maar Mediaraven zet dit beheer nu stop. Beheerde Mediaraven jou KLJ-website? Kijk dan zeker onderaan deze pagina hoe je het best kan aanpakken! 

Een website bouwen

Tools die je kan gebruiken

Er bestaan verschillende websitebouwers waar je zelf mee aan de slag kan. Sommige zijn betalend, andere zijn (bijna) volledig gratis. Check altijd goed de voorwaarden van elke tool. Een tool kan bijvoorbeeld goed werken voor jouw afdeling maar minder goed voor een andere afdeling. Onderzoek eerst jullie noden en wensen en probeer zeker verschillende tools uit. 

GoDaddy

GoDaddy is een goede tool om een basiswebsite te bouwen.

Goed voorbeeld: KLJ Ertvelde maakte een volledige website via GoDaddy? Neem zeker eens kijken als je interesse hebt!

Google Sites

Google Sites is een goede tool om een basiswebsite te bouwen en maakt gemakkelijk de koppeling met andere Google-producten, zoals Gmail, Google Drive en Google Calendar.

Tip! Jeugdbeweging krijgen sinds 2015 gratis toegang tot de (betalende) Google producten. Scouts en Gidsen Vlaanderen schreef een stappenplan uit om deze toegang aan te vragen. 

Goed voorbeeld: Neem zeker is een kijkje op de website van KLJ Wambeek, want zij bouwden hun volledige afdelingssite via Google Sites. Hun budget? Slechts € 80/jaar voor het huren van hun domeinnaam! 

JeugdSite

JeugdSite is een nieuwe tool voor het bouwen van websites. Je kan je vereniging alvast inschrijven om over te stappen naar het nieuwe platform. 

Joomla

Joomla is een gratis en open-source content management systeem (CMS) en biedt op die manier gemakkelijke websitesoftware aan. 

Ordolio

Ordolio is een handig platform met een specifiek aanbod voor jeugdverenigingen. 

Webnode

Webnode is een tool die je kan gebruiken om een basiswebsite te bouwen. Let wel op, want het biedt maar een beperkte opslagruimte. 

Weebly

Weebly is ook een handige tool voor een basiswebsite en biedt een reeks aan SEO-tools.

Goed voorbeeld: De leiding van KLJ Oostmalle maakte hun huidige website volledig zelf via Weebly, ga zeker eens kijken! 

Wix

Wix biedt drag-and-drop interfaces aan waardoor je zonder kennis aan de slag kan.

Goed voorbeeld: KLJ Diepenbeek gebruikt Wix als websitebouwer en -beheerder. 

WordPress

WordPress helpt je bij het bouwen van blogs en websites en is door de plug-ins eenvoudig aanpasbaar.

Goed voorbeeld: KLJ Veerle-Heide en KLJ Kaprijke maakten hun website via WordPress.

Stamhoofd

Stamhoofd kan je gebruiken om een webshop te hosten of een ticketverkoop te organiseren.

Goed voorbeeld: KLJ Kruibeke gebruikt Stamhoofd bij de organisatie van haar evenementen.

Squarespace

Squarespace is een alles-in-één websitebouwer met een eenvoudige interface. Ze bieden verschillende templates aan, maar je kan er ook zelf creatief mee aan de slag. 

Yools

Yools is een Belgische websitebouwer die je helpt om een website volledig uit te bouwen. Je maakt een online afspraak om jouw noden te bespreken en zij gaan hiermee aan de slag. Het is dus geen online tool waarmee je gratis mee aan de slag kan. 

Welke websiteonderdelen mag ik zeker niet vergeten? 

Er is heel wat informatie dat je zeker niet mag vergeten op je KLJ-website. Denk aan: 

  1. Info over de werking van je KLJ (Wat is KLJ? Hoeveel kost één jaar lidmaatschap? Welke groepen zijn er? Wie is leiding? Wanneer zijn er activiteiten? Wat doe je best aan tijdens de activiteit? ...).
  2. Een kalender van activiteiten per groep.
  3. Fotomateriaal (indien toestemming van alle leden).
  4. Een overzicht van aankomende evenementen (bv. eetfestijn, fuif, bingoavond, ouderactiviteit, kampen, weekend …).
  5. Verhuur van je lokaal.
  6. Contactpagina.
  7. Informatie over sportfeesten.
  8. Eventuele sponsors.
  9. Linken naar bijvoorbeeld Trooper.
  10. Linken naar belangrijke documenten.

Tip! Wil jij een nieuwe website maken of je website upgraden? Kijk dan zeker eens op de website van andere jeugdbewegingen of afdelingen bij jou in de buurt! 
 

Een website beheren

Je duidt best een verantwoordelijke aan voor het beheren van je afdelingswebsite. Misschien is er wel iemand van de leiding of oud-leiding goed in IT? Die persoon kan dan nieuwe evenementen toevoegen of oude foto’s vervangen door nieuwe foto’s. 

Heb je een vraag over websitebeheer? Dan mag je altijd contact opnemen met team Communicatie of met de werkgroep Informatica, zij helpen je graag verder.
 

Websitebeheer via Mediaraven

Tot juli 2024 kon je een website aanvragen bij Mediaraven. Mediaraven zet het beheer van jeugdwerksites helaas stop om organisatorische en technische redenen.

Wat moet je weten als Mediaraven je website beheerde? 

Je website blijft online tot en met september 2025. Tot dan blijft de helpdesk ook actief, zowel telefonisch (09 231 82 70) als via mail (jeugdwerksites@mediaraven.be). We geven graag een kort overzicht mee van alles wat je moet weten, maar kijk zeker op de website van Mediaraven voor de meest correcte en meest recente info. 

Wat met je domeinnaam? 

Je domeinnaam blijft behouden tot september 2025. Deze overzetten naar een nieuwe provider kan nu of bij het stoppen van de hosting. In 5 stappen is dat geregeld!

  1. Surf naar DNS.be en vul je domeinnaam in. Klik op 'Check beschikbaarheid'.
  2. Klik op 'Toon gegevens' bij je domeinnaam.
  3. Scrol naar beneden tot bij Transfercode.
  4. Klik op 'Stuur transfercode'.
  5. Check in de tekst of je mailadres juist is en klik nogmaals op 'Stuur transfercode'. Is je mailadres niet juist? Stuur dan een mailtje naar jeugdwerksites@mediaraven.be, zodat het aangepast kan worden.

Wat met je mailbox? 

Je mailbox blijft behouden tot september 2025. Deze overzetten naar een nieuwe provider kan nu of bij het stoppen van de hosting. 
Welke mailboxen zijn nog actief? 

  • PLESK-omgeving via deze link
  • Vul bij gebruikersnaam je JWS-nummer of mailadres in. Vul je wachtwoord in.
  • Klik in de linker navigatiebalk op 'mail'.
  • Ben je de login van je PLESK-omgeving vergeten? Contacteer Mediaraven via jeugdwerksites@mediaraven.be

Wat met je bestanden? 

Wat met bestanden (zoals een PDF) die op je website staan? Mediaraven kan je een back-up bezorgen. Die kan je aanvragen via jeugdwerksites@mediaraven.be.