Klimaat is een gevoelig maar uiterst belangrijk thema. Jongeren op het platteland maken zich er zorgen om, maar er leeft een gevaarlijk gevoel van polarisatie. Daardoor lijkt het voor veel jongeren dat als ze in contact komen met de landbouwsector ze automatisch tegen milieuorganisaties zijn en omgekeerd. Om deze polarisatie te doorbreken moet er ingezet worden op verbinding. In de huidige context, met jongeren op het platteland als doelpubliek, is de verbindende rol voornamelijk weggelegd voor jeugdconsulenten.
Het aankopen van lokale producten
Jongeren engageren om actie te nemen voor het klimaat is anders op het platteland anders dan in de stad. Jongeren op het platteland vinden het bijvoorbeeld belangrijk om lokale producten aan te kopen. Er kan nog meer ingezet worden op het bekendmaken van dat aanbod voor jongeren, zodat de stap naar de boer kleiner wordt. Als jongeren connectie leren maken met lokale boeren en handelaars, zal de stap kleiner zijn als ze later zelf verantwoordelijk zijn voor hun inkopen.
Verschillende actoren die inzetten op het sensibiliseren en stimuleren van jongeren voor gedragsveranderingen voor het klimaat (zoals jeugdbeleid, klimaatorganisaties, koepelorganisatie …) hebben er baat bij om rekening te houden met het verschil tussen jongeren in de stad en jongeren op het platteland. Zo kan iedereen een steentje bijdragen.
Het belang van natuur
De aanwezigheid van natuur is een belangrijke meerwaarde op het platteland. Er moet aandacht besteed worden aan het behoud van natuur op het platteland. Natuur kan heel breed geïnterpreteerd worden, en omvat dus ook landbouwgrond, braakliggend gebied, tuinen … Het samenwerken van functies en sectoren (ruimtelijke ordening, landbouwsector, natuurbeheer …) is cruciaal en elke sector moet zijn verantwoordelijkheid nemen.