Hoera, feest! ’t Is weer pakjestijd en dat betekent pakjesstrijd! Sint en Piet kunnen alleszins de hulp van de hele Chiro gebruiken om alle pakjes klaar te maken en zich klaar te stomen voor het pakjesseizoen.
De pakjesstrijd is een postjesspel dat gespeeld kan worden in je eigen afdeling of met de hele Chirogroep.
Materiaal
Scorebord voor de puntentelling
Muziekbox
Cadeautjes om mee te gooien (tennisballen of proppen krantenpapier)
Grote schoorsteen (grote emmer of ton)
1 kartonnen doos per ploegje
Krantenpapier
Plakband (of lijm)
Letterkoekjes
Materiaal voor een hindernissenparcours
Groot blanco papier
Stiften, kleurtjes, …
Touwtjes van ongeveer 50 cm
Voorbereiding
Bespreek met de leiding hoe jullie deze dag willen aanpakken en de ploegen zullen verdelen. Verdeel wie bij welk postje staat. Verder moeten jullie enkel wat letterkoekjes aankopen en het materiaal klaarleggen.
Wil je een groot pakjesfeest?
Voel je vrij om inkleding te voorzien en/of Sint en Piet uit te nodigen. Willen jullie ook pakjes uitdelen? Misschien kan iedereen eens pakjes maken voor elkaar tijdens de Chironamiddag. Dat kan iets kleins zijn: een macramébandje, gepimpte potloden of balpennen, een beschilderde kaars, een tekening met textielstift op een klein stukje stof dat een opnaaier kan worden?
In ploegen verdelen
Dit postjesspel kan in verschillende groepsverdelingen gespeeld worden. Enkele voorbeelden:
Met de hele Chirogroep:
De afdelingen tegen elkaar
Gemengde ploegen: uit elke afdeling enkele leden en een paar mensen van de leiding
Binnen een afdeling in kleinere ploegjes
Tip! Spelen jullie met de afdelingen tegen elkaar, pas dan gerust de postjes aan naar de vaardigheden van elke afdeling. Voorbeeld: bij een postje moeten ze tennisballen in een emmer werpen. De speelclub daagde daarvoor de aspi’s uit. Laat de aspi’s dan drie passen verder van de emmer staan dan de speelclub.
Spelverloop
De ploegjes willen Piet en Sint zo hard mogelijk helpen voor de pakjesperiode, maar ze willen natuurlijk dé beste zijn! Daarom dagen de ploegjes elkaar uit in verschillende sint-, pieten- en pakjesdisciplines. De bedoeling is dat ze alle postjes bezoeken.
Bij sommige postjes is het handig dat er een leid.st.er bij staat, andere kunnen ook onbemand zijn. Daarbij gaan de ploegen samen naar het scorebord om eerlijk de winnaar bekend te maken. Daar staat een leid.st.er de punten te noteren. Elk postje is een punt waard. Verzin gerust zelf nog postjes bij, wij geven al een aantal mogelijkheden.
Post 1: Pakjes inpakken
Paniek! Alle pakjes moeten nog ingepakt worden. Daarbij zijn snelheid en nauwkeurigheid heel belangrijk. Welk ploegje kan het snelst een kartonnen doos helemaal inpakken?
Post 2: Sinterklaasliedjesbattle
Welk ploegje kent het meeste sinterklaasliedjes? Om beurten zingen ze een zin van een liedje, de volgende zingt een zin uit een ander. Zing je iets dat al aan bod kwam of kun je niet snel genoeg iets bedenken, dan val je af. Wie het laatste lied weet, wint!
Post 3: Cadeautjes schieten
Soms moeten Pieten snel-snel cadeautjes in de schouw kunnen gooien. Hun hand-oogcoördinatie is dus van levensbelang. De ploegen mikken elk zoveel mogelijk cadeautjes (proppen krantenpapier) in de grote schoorsteen (ton).
Post 4: Roetpietparcours
Pieten bewegen zich behendig over daken. Elke ploeg legt zo snel mogelijk een parcours af. Er zijn meerdere uitdagingen mogelijk, ploegen kunnen zelf kiezen:
Het hele team houdt elkaars handen vast en legt zo het parcours af.
Slechts de helft van het aantal voeten mag gebruikt worden voor het parcours.
Estafette: één persoon van het team doet het parcours, loopt terug en tikt de volgende aan die mag beginnen, enzovoort.
Het parcours moet al hinkelend afgelegd worden. Of geblinddoekt?
Post 5: Verlanglijstjes
Sinterklaas moet de verlanglijstjes van alle kinderen vanbuiten kennen. Daarom trainen we ons geheugen. De eerste persoon in de kring, Fran, zegt: “Het is bijna pakjestijd en ik wil graag …” Dat vult ze aan met een cadeautje: “… een schommel”. Haar buur, Fabio, herhaalt de zin en het vorige cadeau en vult zelf een cadeau aan: “Het is bijna pakjestijd en ik wil graag een schommel en een pop.” De buur van Fabio herhaalt de zin en de vorige voorwerpen in de juiste volgorde en voegt ook iets toe. Wie een foutje maakt, valt af. Het ploegje van de laatst overblijvende speler wint!
Post 6: Zoek de koek
De Pieten hebben snoepgoed in het rond gestrooid, maar sommige letterkoekjes werden niet door de kinderen gevonden. Iedereen staat met hun rug naar een afgebakend (gras)veld. Eén lid of iemand van de leiding, in dit geval tito Bo, strooit koekjes uit (één minder dan het aantal deelnemers). Wanneer Bo “Zoek de koek” roept, draaien alle spelers zich om en zoeken ze zo snel mogelijk één koekje. Wie er geen vindt, valt af. Het ploegje van de laatst overblijvende speler wint!
Post 7: Cadeautje gestrikt?
Elk team strikt om het snelste al hun schoenen in een slinger aan elkaar. Wie geen schoenveters heeft, krijgt een touwtje in de plaats.
Post 8: Guess my paard
Ook het paard gaat mee op pakjespad. De communicatie loopt soms stroef, dus leer paardenliplezen. Zo kan ook het paard zich goed voelen in het pakjesteam.
Een leid.st.er laat een filmpje van een paard zien zonder geluid. De twee ploegen raden het geluid dat het paard maakt. Dat doen ze door vol overtuiging te hinniken of te briesen. Daarna speelt de leid.st.er het filmpje opnieuw af mét geluid. De ploeg die er het dichtste bij zat, krijgt een punt. Wie als eerste drie punten heeft, mag een punt op het scorebord zetten.
Komen Sint en Piet op bezoek?
Dan hebben jullie geluk! De volgende postjes kunnen ook door Sinterklaas en/of Piet(en) bemand worden in plaats van door een leid.st.er.
Post 9: Gedichtenwedstrijd
Schrijf samen een gedichtje voor Sint en/of Piet en draag het voor. Sint en/of Piet mag bepalen welk ploegje een punt krijgt.
Post 10: De mooiste tekening
Elke ploeg maakt een grote tekening voor Sint en/of Piet. (Of iedereen maakt individueel een tekening.) Piet en Sint kiezen op het einde van de activiteit de drie (of tien) origineelste of creatiefste tekeningen. Die ploegen krijgen een extra punt.
Extra uitdaging: de ploeg die uitgedaagd wordt, mag het materiaal kiezen waarmee ze de tekening maken. Voorbeeldjes: modder, een stift die aan het uiteinde van een stok vastgebonden is, voeten, …
Einde van het spel
Wanneer elk ploegje elk postje heeft gedaan, is het tijd om te verzamelen, de punten van de tekeningen uit te delen en het winnende ploegje bekend te maken. Krijgen zij een klein sinterklaascadeautje of een kilo mandarijnen? Ongetwijfeld een daverend applaus!