Skip to main content

Clannenspel

een spel van Diabetes Liga
een spel van Diabetes Liga

Over het spel

  • ongeveer 2 uur
  • 12 tot 32 spelers, 12 tot 18 jaar
  • binnen en buiten

Uitleg

Clannenspel

Speluitleg:

We delen de jongeren op in 3 groepen (+/- 6 leden en 1 moni). Ze bouwen elk een clan uit.  Deze clan heeft enkele kenmerken. Elke clan heeft een leider, deze leider is de moni. De leider moet doorheen het ritueel begroet worden. De clannen hebben bovendien een eigen klassen (rangen van mensen), groet, taal, klederdracht, betaalsysteem enzoverder.

Het spel bestaat eruit een ritueel (markt, verkoop, trouw, begrafenis, onderzoek…) te bedenken waarin de leider, het betaalsysteem, ambachten, kunst, groet en kledij en/ of taal worden gebruikt.(Minstens 4 kenmerken moeten aanbod komen) Er mogen extra’s worden toegevoegd zoals een speciale manier van wandelen, een god groeten, verboden bewegingen enzovoort. De rituelencyclus mag in het totaal 2 minuten duren. De bedoeling van het spel is om te infiltreren in de andere clans. Er is een doorschuifsysteem namelijk: groep 1 gaat kijken bij groep 2, groep 2 bij groep 3 en groep drie bij groep 1.

Elke clan mag 1 persoon sturen om te observeren en proberen te infiltreren. Deze persoon mag 2 minuten observeren en waagt daarna zijn kans om te infiltreren.

Hoe infiltreren?

*Eerst 2 minuten observeren

*Het ritueel uitvoeren (indien met klassen vanuit de laagste klasse)

Maakt de uitvoerder een fout, dan wordt deze uit de clan verbannen

*Informatie aan de teamleden vertellen

Tijd-Terrein:

Het spel wordt gespeeld in en rond het gebouw. Elke clan heeft zijn eigen terrein waarin zij zelf de regels bepalen.

Het spel eindigt wanneer een andere clan kan infiltreren.

Materiaal:

Extra materiaal is niet nodig, de jongeren kunnen alledaagse dingen gebruiken om hun rituelen uit te voeren.

Voorbeeld:

In de clan is een priester en die mag niet in de ogen gekeken worden. Om hem te groeten gaat hij op de tafel staan en moeten de burgers zijn voeten aanraken, de boeren zijn benen en de leider zijn enkel. De leider staat achter de tafel en alle burgers, boeren en priester kussen zijn rechter wijsvinger. Het ritueel bestaat uit een markt waarbij enkel de burgers met de boeren en de boeren met de burgers handel mogen drijven. Hun betaalmethode is in romeinse cijfers, I is het meeste, II minder en III het minst. Om de markt te betreden mogen de burgers en boeren op een bepaalde trede niet staan. Als dit gebeurt, roept de priester Amen en gaan alle burgers en boeren op hun knieën zitten terwijl de leider gewoon buigt. Dit stemt overeen met een plots overlijden.