Skip to main content

Word bovenlokale vrijwilliger

KLJ telt heel wat werkgroepen en die zoeken altijd enthousiaste nieuwe vrijwilligers. Misschien wil jij wel bovenlokaal vrijwilliger worden?

KLJ telt heel wat werkgroepen en die zoeken altijd enthousiaste nieuwe vrijwilligers. Misschien wil jij wel bovenlokaal vrijwilliger worden?

Welke werkgroepen zijn er?

KLJ heeft meer dan 50 werkgroepen waarin jij terecht kan als bovenlokaal vrijwilliger. Zo vind je werkgroepen op nationaal niveau, maar ook op regionaal niveau. Sommige komen maandelijks samen, andere eerder om de 2 à 3 maanden. Voor ieder is er wel wat wils.

Heb je geen zin om je te engageren voor een werkgroep? Dan kan je er ook voor kiezen om een 'losse medewerker' te worden. Zo kunnen we je inschakelen tijdens verschillende initiatieven of projecten.

Benieuwd welke werkgroepen er zijn?

Bekijk ze allemaal

Benieuwd welke werkgroep écht bij jou past? Doorloop even de flowchart hieronder en ontdek het!

Hoe word je bovenlokaal vrijwilliger?

Heb je interesse in een werkgroep? Kijk dan rechts naast de omschrijving van die werkgroep wie de verantwoordelijke KLJ-medewerker is. Je kan hem of haar altijd contacteren. Of sla eens een praatje tijdens een KLJ-evenement met een van onze werknemers, zij helpen je graag verder.

Wil je bovenlokaal vrijwilliger worden? Vul dan onze interessefiche in!

Vul in

Waarom moet je zéker vrijwilliger worden?

Onze bovenlokale vrijwilligers krijgen heel wat in ruil voor hun inzet: 

  • Een KLJ-vrijwilliger of pedagogisch medewerker overloopt met jou de verschillende werkgroepen die er zijn. Samen met hem/haar ga je op zoek naar de werkgroep die het best bij je past.

  • Je krijgt een KLJ-trui en -T-shirt. 

  • Per jaar krijg je een budget van € 50 om op vorming te gaan. Dat wil zeggen dat KLJ je vorming terugbetaalt als deze vorming jou als KLJ-vrijwilliger kan versterken. Stem dus altijd even met je verantwoordelijke beroepskracht af voor je aan de vorming deelneemt. 

  • Je gaat met de werkgroep jaarlijks op teambuilding. Na inspanning komt ontspanning natuurlijk!

  • Iedere KLJ-vrijwilliger kan een coachinggesprek vragen bij een KLJ-medewerker. Samen met een coach neem je jouw engagement, ervaringen en expertise onder de loep en bepaal je zelf waarin je nog wil groeien. 

  • Op verwachte en onverwachte tijdstippen word je op verschillende manieren bedankt met een cadeautje of een hapje en een drankje.  

  • Je krijgt de kans om zowel binnen als buiten je eigen regio je KLJ-netwerk te vergroten. Je maakt dus vrienden voor het leven!

  • Je krijgt een omniumverzekering en kilometervergoeding voor verplaatsingen die je als vrijwilliger maakt.

Maximumleeftijd bovenlokale vrijwilligers

De maximumleeftijd voor bovenlokale vrijwilligers is 35 jaar, maar er zijn enkele uitzonderingen:

  • De leeftijdsgrens geldt niet voor proosten in KLJ.
  • +35-jarigen die eens een handje komen toesteken op initiatieven en sportfeesten zijn geen bovenlokale vrijwilligers, maar losse helpers.
    • Bv. jury op een sportfeest.
    • Bv. een geluidsinstallatie helpen installeren op Opkikker.
  • Soms is de expertise van iemand essentieel voor het doel dat we willen bereiken. KLJ wil dan ten rade kunnen gaan bij mensen die er verstand van hebben, ongeacht de leeftijd. We zien dit soort werkgroepen als klankbordgroepen. Dit kan ook gelden bij tijdelijke projecten.
  • Bij jubilea vieren we dat we een bepaalde periode samen KLJ zijn. Het is dan ook fijn dat je deze festiviteiten samen met al die generaties vorm kan geven.
  • Bij het Landjuweel maken we gebruik van een stuurgroep, omwille van expertise en het feit dat we aanraden om de organisatie breed gedragen buiten het afdelingsbestuur te leggen. Het Landjuweel is een zodanig grote externe organisatie die anders te veel zou wegen op de reguliere werking van de organiserende afdeling. In deze stuurgroep mogen +35-jarigen zitten.