Vrienden krijgen echt een plaats in het leven van een lagereschoolkind. Ze leren rekening houden met iemand anders en zoeken een eigen plaatsje in een groep.
Ze ontdekken ook voor het eerst verschillen tussen leeftijdsgenoten: in hoe ze eruitzien, in hoe ze presteren ... Hierdoor ontstaan soms machtsverhoudingen die tot pesten kunnen leiden.
In de samenleving worden kinderen al vlug geconfronteerd met het verschil tussen mannen en vrouwen. En dat nemen ze gemakkelijk over, door dat imitatiegedrag voelen ze zich ‘groot’. Zo willen heel wat jongens graag stoere dingen doen, en veel meisjes zich bezighouden met 'meisjesdingen'. Gelukkig wordt steeds duidelijker dat niet alles zo stereotiep verdeeld moet worden. Bij KLJ vinden we het vooral belangrijk dat kinderen zich goed voelen, ongeacht waarmee ze bezig zijn. Toch maken jonge kinderen gemakkelijk een onderscheid tussen 'jongensachtig' en 'meisjesachtig', en dat is best normaal op hun leeftijd. Daarom biedt KLJ een variatie aan activiteiten aan, waarbij ze samen kunnen spelen. Is dat nu een ‘jongensachtige’ of ‘meisjesachtige’ activiteit, zolang ze zich maar amuseren en goed voelen.
Hoewel hun lichaam nog niet echt geslachtskenmerken (zoals schaamhaar of borsten) ontwikkelt, vinden ze het toch niet meer zo normaal om in hun blootje rond te lopen. Echte privacy zoals tieners dat vragen, hebben ze nog geen nood aan.