Skip to main content

Wat zeggen jongeren van het platteland over hun vrije tijd?

Nationaal

15 december 2020

Op dinsdag naar de muziekles, elke vrijdagavond iets drinken op café en in het weekend naar de KLJ. Jongeren weten hun vrije tijd doorgaans goed te vullen, maar is er een verschil tussen hobby’s op het platteland en in de stad? We vragen het aan Elies Soogen (18) en Ann Vlassak (17) van KLJ Kleine-Brogel. “Een van de grootste uitdagingen is ter plaatse geraken.”

“In een klein dorpje als het onze, waar het aanbod aan vrijetijdsactiviteiten beperkt is, kies je al snel voor de jeugdbeweging”, zegt Ann, “maar we hebben meer hobby’s, hoor.” Elies knikt. “Bijna heel mijn familie speelt muziek, dus ik kon niet achterblijven. Ik ging naar de muziekschool, volgde notenleer en speel nu bugel (een koperen blaasinstrument, red.). Ondertussen geef ik ook lessen aan kinderen tot het tweede leerjaar. Sinds dit jaar studeer ik verder en ben ik aangesloten bij studentenfanfare ‘Ambifaarke’. Met die fanfare speel ik sfeermuziek tijdens evenementen en bij cafeetjes in de studentenbuurt van Diepenbeek.”

“Ik heb het meer voor watersport”, vertelt Ann. “Vier jaar geleden stopte mijn zwemclub, dus gooide ik me op het kajakken. Ik train elke dag gemiddeld een uurtje en in de vakanties kajak ik zelfs twee keer per dag. Je kan me dan soms een hele dag op het water vinden. Dat loont, want ik heb al enkele prijzen gewonnen. Ik ben momenteel Belgisch kampioen bij de jongeren in verschillende afstanden en ik train voor het Europees kampioenschap rivier afdalen.”

[Lees verder onder de foto.]

Carpoolsysteem

Ann: “Een hobby hebben is fijn, maar ligt buiten de stad niet voor de hand. Een van de grootste uitdagingen van op het platteland wonen en een hobby hebben is op die hobby geraken. Naar de KLJ gaan is gemakkelijk – dat is maar twee minuutjes fietsen – maar je kan niet overal kajakken. Daarvoor ben ik toch een half uur onderweg met de fiets. Ik kijk er nu al naar uit om mijn rijbewijs te behalen, zo kan ik kiezen wanneer ik train.”

“Dat is herkenbaar”, zegt Elies. “Ik moet maar enkele minuutjes wandelen naar de KLJ en de muziekschool, maar ik dans ook in een dansschool in een naburige gemeente. Het is altijd een heel geregel om er te geraken. Nu ik mijn rijbewijs heb, gaat dat een pak gemakkelijker. Ook om uit te gaan moeten we ons meestal verder verplaatsen. Enkele jaren geleden hadden mijn ouders het liefst dat ik ’s avonds gebracht en opgepikt werd met de auto. Met vrienden werkten we daarvoor een heus carpoolsysteem uit. Nu ik met de fiets ga, ben ik al snel een half uur onderweg naar een feestje.”

[Lees verder onder de foto.]

Gezellig dorp

“Maar ik klaag zeker niet”, verduidelijkt Elies. “De sfeer en vriendschap in een klein dorp zijn echt fijn. Vooral de jeugd hangt hier goed samen. Met mijn hobby’s zie ik me nog niet meteen stoppen. Muziek zal ik bijvoorbeeld nooit opgeven, want het sociale aspect ervan vind ik geweldig. Muziek verbindt mensen en zo beleef je wel eens onverwacht mooie muzikale momenten, zelfs met onbekenden. Ik kan het iedereen aanraden.”

“Volgend jaar ga ik verder studeren. Dan kan ik niet meer zoveel trainen als nu”, zegt Ann tot slot. “Ik blijf sowieso kajakken, maar niet meer op hetzelfde niveau. Ik wil ook nog wat genieten van het studentenleven.” (lacht)

[Lees verder onder de foto.]

Wat zegt ons onderzoek?

Vorig jaar voerde KLJ een groot plattelandsonderzoek uit. In heel Vlaanderen – zowel in de stad als op het platteland – bevroegen we 1000 jongeren. Dit hebben ze te zeggen over het thema ‘vrije tijd’.

69,8%

van de jongeren vindt dat het platteland meer uitnodigt tot buitenactiviteiten dan de stad. Denk daarbij aan picknicken, wandelen of fietsen. In de stad moet je je daarvoor al snel verplaatsen naar een park, zeggen de respondenten.

77,3%

van de jongeren die op het platteland woont, zegt dat het aanbod aan activiteiten – zoals sport, evenementen en ontspanning – in de stad veel uitgebreider en veelzijdiger is. Op het platteland zijn de mogelijkheden vaak beperkt tot sportclubs, jeugdbewegingen of verenigingen. 

84%

van de jongeren zegt dat je sterke vriendschappen en jarenlange relaties ontwikkelt door vrijetijdsactiviteiten of sport. Dat is vooral het geval bij jeugdbewegingen, sportclubs of verenigingen waar ze langere tijd lid zijn.

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal