Skip to main content

Uit de oude doos: Luc D’Hollander (72) nam deel aan het allereerste Landjuweel

Nationaal

22 juni 2021

56 jaar geleden, in 1965, vond het allereerste Landjuweel plaats in Bocholt, Limburg. Luc D’Hollander (72) was toen 17 jaar en won samen met zijn medevendeliers van KLJ Melsele bij de gilden. Nu haalt hij zijn eigenhandig geschreven Gildenboek nog eens boven en vertelt hij hoe een Landjuweelweekend er toen uitzag.

Luc D’Hollander belandde rond zijn dertiende samen met zijn broers in de KLJ van Melsele, waar ze woonden. “Op een dag kwamen enkele leden van het toenmalige bestuur vragen of wij niet naar de KLJ wouden komen. Dat leek ons wel plezant. Vanaf toen waren we bij elke activiteit aanwezig”, vertelt Luc. “Ik weet nog dat we heel vaak voetbalden, soms zelfs tegen andere afdelingen uit de buurt.” Er werden ook ontspanningsavonden georganiseerd. “Je kan die het best vergelijken met een fuif”, zegt Luc. “Het was een gemengde activiteit, waar dus zowel jongens als meisjes naartoe kwamen. Dat was vrij uitzonderlijk, want toen waren veel zaken nog gescheiden. En dan werd er gedanst: ne rappe, ne trage, ne wals… (lacht). Maar er werden ook culturele activiteiten georganiseerd, zoals ons jaarlijks toneel en de gewestelijke en provinciale cultuurdagen met zang, voordracht en dictie.”

[Lees verder onder de foto.]

Toen Luc en zijn broers net in de KLJ zaten, besloot het bestuur om deel te nemen aan de sportwerking. “Wij waren thuis landbouwers”, vertelt Luc. “En omdat ik en mijn twee broers vendelden, kwam de groep regelmatig bij ons in de weide oefenen. Of ja, een beetje oefenen en vooral lang nabespreken.” (lacht) Door zo veel en zo vaak met elkaar op te trekken, waren de vendeliers van KLJ Melsele in die tijd een hechte groep. “Nu zien we elkaar niet zo vaak meer. Mijn broers zie ik uiteraard wel nog, maar met de rest heb ik amper nog contact. Door te beginnen werken is dat contact wat verwaterd. Nu, als we elkaar toevallig tegenkomen, worden er leuke herinneringen opgehaald, maar we zoeken elkaar niet meer actief op.”

“Na anderhalf jaar vendelen wonnen we meteen het Landjuweel”

Luc D’Hollander - KLJ Melsele

Veel stress

“We waren nog maar anderhalf jaar bezig met vendelen, toen we deelnamen aan het eerste Landjuweel (het grote tweejaarlijks nationaal KLJ-sportfeest, red.)”, gaat Luc verder. In totaal nam hij deel aan vier Landjuwelen. “Van dat eerste in Bocholt herinner ik me niet zo veel meer. Echt genieten was er eigenlijk ook niet bij. Dat eerste Landjuweelweekend was een groot evenement, het was allemaal goed geregeld en dat liet een grote indruk achter. Het was ook de eerste keer dat wij deelnamen aan zo’n groot evenement. Daarnaast is en blijft het een wedstrijd, dus wil je het goed doen. Stiekem wil je winnen.”

“Op zaterdag moesten we drie reeksen vendelen en ook nog eens individueel of per twee. Als je dan doorstootte naar de finale op zondag, moest je dat de dag erna nog eens opnieuw doen. Dat was een goede training”, zegt Luc al lachend. Een goede nachtrust zat er volgens hem dan ook niet in. “Iedereen sliep in één grote zaal, ik denk in een schoolgebouw. Daar stonden allemaal veldbedjes, maar zonder dekens of andere slaapbenodigdheden.”

[Lees verder onder de foto.]

Op muziek

In 1965 was er, net zoals nu, een opgelegde muziekreeks en een vrije muziekreeks en werden er oefendagen georganiseerd. De muziek die toen gebruikt werd, zou tegenwoordig niet meer kunnen. “Wij hebben nog gevendeld op Voor Outer en Heerd en Ohe Kameraad van Armand Preud’homme. Dat waren echt Vlaamse strijdliederen. Sommige daarvan kan je nu nog terugvinden in de studentenliedboeken van studentenclubs en worden gezongen op cantussen met een pint erbij. Maar als gasten van 17 jaar beseften wij eigenlijk niet voor de volle 100% wat wij toen aan het zingen waren. Het waren gewoon plezante liedjes om op te vendelen.” Later werd er ook nog gevendeld op populaire klassieke muziek zoals de Triomfmars uit de opera Aida van Verdi of de Hongaarse dans nr. 5 van Brahms. “Als ik die liedjes hoor, dan vendel ik nog steeds mee”, vertelt Luc met veel trots.

Het eerste Landjuweel was een groot succes voor KLJ Melsele. “Het Landjuweel in Bocholt was voor de vendeliers van KLJ Melsele de eerste grote wedstrijd”, vertelt Luc. “En die wonnen we meteen.” Daar stopte het succes niet. Twee jaar later, tijdens het Landjuweel in Hoogstraten, mocht KLJ Melsele voor het eerst meedoen met de hoofdgilden. “Ook toen wonnen we”, glundert Luc. “Dus werd het derde Landjuweel in 1969 georganiseerd hier bij ons, in Melsele. En ook die keer wonnen we.” Daarna deed hij ook nog mee aan het vierde Landjuweel, dat van 1971 in Tongerlo. “Toen begon ik te werken. Uiteindelijk ben ik zo’n tien jaar intensief bezig geweest met KLJ en met vendelen, daarna was het goed geweest. Het was een onvergetelijke periode waar ik 56 jaar later met een lach en een traan aan terugdenk.”

Tekst: Merel Wauters

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal