Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt nog te vaak voor, ook in jeugdbewegingen. Daarom heeft KLJ Reet de tijd genomen om er, aan de hand van een laagdrempelig spel, bij stil te staan. "Wij deden het spel met de leiding, maar je kan het met elke groep spelen!"
(N)iets mis mee?! KLJ Reet werkt rond grensoverschrijdend gedrag met leerrijk spel
Nationaal
5 december 2022
Hoe werkt het spel '(N)iets mis mee'?
Het spel geeft je eerst wat achtergrondinformatie over hoe je bepaalde situaties kan inschatten en erop kan reageren. Daarvoor maakt het spel gebruik van het vlaggensysteem van Sensoa. Zo staat een groene vlag bijvoorbeeld voor 'aanvaardbaar seksueel gedrag', terwijl een zwarte vlag voor 'zwaar grensoverschrijdend seksueel gedrag' staat. Na de achtergrondinfo ga je aan de slag met 31 tekeningen die concrete situaties in het jeugdwerk in beeld brengen.
"KLJ Reet ging iets anders te werk. We zijn gestart met een PowerPointpresentatie waarbij we de theorie kort doorliepen. Nadien deelden we gekleurde kaartjes uit: elke kleur komt overeen met de vlaggen van het vlaggensysteem. We stelden enkele situaties voor en de leiding kon de kleur opsteken waarmee zij de situatie zouden beoordelen. Vervolgens was het tijd voor het echte werk. We verdeelden de leiding in groepjes en gaven hen enkele cases. Ze moesten elke situatie lezen en bespreken welke kleur het zou krijgen en hoe ze zouden reageren. Daarna konden ze de kaart omdraaien en kijken welke vlag het spel zou geven en hoe je volgens het spel best zou reageren."
Wat vond KLJ Reet ervan?
“Ik vond het interessant om deze activiteit te begeleiden. De leiding nam het onderwerp serieus en ik hoorde van velen dat ze veel hadden bijgeleerd. Het was een zwaar onderwerp en toch was er ruimte voor gelach en plezier. Een tip: ga los om met de spelregels en pas ze aan aan de groep waarmee je speelt, zo komt de boodschap optimaal over”, zegt Fleur.
Camille: “Het casusspel met de kleurencodes is een ideale, laagdrempelige manier om een actueel en delicaat onderwerp te behandelen. Het is belangrijk dat je duidelijk maakt wat wel en niet gepast is. Daarnaast geloof ik dat het kan helpen om grensoverschrijdend gedrag makkelijker te herkennen en in te grijpen als leiding. Een grote aanrader dus!”
“De manier waarop Fleur het onderwerp bracht, was zeer duidelijk", zegt Henri. "Bovendien was er veel interactie met het publiek. Hierdoor ontstond er ruimte voor discussie en bleven we allemaal zeer aandachtig luisteren. Het was een leerrijke ervaring. We waren er zo van onder de indruk dat we er over bleven praten na de blok."
Margo: “Het was een leerrijk spel dat geleid heeft tot interessante gesprekken binnen onze leidingsploeg. Sommige situaties lijken misschien vergezocht, maar zeker niet ondenkbaar. Er waren ook situaties die we al eens hebben meegemaakt. Het was dus nuttig om te zien of we juist gehandeld hebben. Ik denk dat het spel er ook voor zorgt dat we in de toekomst sneller met elkaar kunnen en durven communiceren over eventueel grensoverschrijdende situaties.”