Bijna alle KLJ-afdelingen organiseren evenementen zoals fuiven en eetdagen om geld in het laatje te brengen. Sommige afdelingen zetten tijdens hun evenementen ook de K van KLJ nadrukkelijk in de kijker. In het West-Vlaamse Heestert bijvoorbeeld, organiseren ze elke eerste zondag van maart een tractorzegening. “Onze KLJ organiseert het al jaren en het lokt steeds enorm veel volk”, zeggen bestuursleden Liesbeth Clarysse (31) en Marieke Ryckewaert (22).
Eenmaal per jaar tovert KLJ Heestert haar dorp om tot een ontmoetingsplaats voor meer dan 200 tractoren en trucks, want na een lange winter zijn de eigenaars blij om hun voertuig weer op te blinken en te laten zien aan anderen. De deelnemers en bezoekers komen uit andere KLJ-afdelingen in de buurt, maar ook uit de afdelingen van de Landelijke Gilden en Ferm. Het is een fijn gebeuren, waarbij vrienden en oude kennissen elkaar graag terugzien.
Wat moeten we ons voorstellen bij een tractorzegening?
Liesbeth: “De deelnemers volgen een parcours dat langs de kerk loopt. Een priester die we goed kennen, staat de tractoren op te wachten en zegent ze met wijwater. Met die zegening vragen deelnemers om bescherming, voorspoed en geluk voor zichzelf en hun familie of voor het land, een goede oogst en gezonde dieren. Na de zegening is iedereen welkom in ons lokaal voor een hapje en een drankje.”
Vraagt zo’n evenement veel voorbereiding?
Marieke: “Ons bestuur moet wel wat dingen in orde brengen. Zo moeten we een aanvraag indienen bij de gemeente, een parcours uittekenen waarbij we het verkeer zo min mogelijk hinderen en velden zoeken waar de tractoren kunnen parkeren na de zegening. Daarnaast proberen we zo veel mogelijk reclame te maken, zowel door affiches op te hangen als via sociale media.”
“De avond voor de zegening gaat onze bestuursploeg naar de eucharistieviering en plaatsen we alle nodige wegwijzers in het dorp. Daarna toveren we ons lokaal om tot een feestruimte. Op zondag zetten we heel wat vrijwilligers in om alles in goede banen te leiden. Langs het parcours zetten we bijvoorbeeld mensen op de drukke punten, zodat zowel tractoren, bezoekers en het gewone verkeer op een veilige manier hun tocht kunnen voortzetten.”
[Lees verder onder de foto.]