Skip to main content

De verkiezingen voor jouw gemeenteraad staan voor de deur!

Nationaal

20 september 2024

Op zondag 13 oktober mogen we met z’n allen opnieuw naar de stembus. Deze keer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Als KLJ-afdeling vertegenwoordig je een deel van de kinderen en jongeren in jouw gemeente. De verkiezingen zijn een belangrijk moment om lokale politici aan te spreken over speelruimte, veiligheid, jeugdlokalen, mentaal welzijn of een ander thema waar je van wakker ligt.   

Ga stemmen!  

Sinds dit jaar is het niet meer verplicht om te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Toch vinden we het vanuit KLJ belangrijk dat je dit doet. Door te stemmen beslis je mee welke partijen een burgemeester en schepenen mogen afvaardigen. Zij maken dan een lokaal beleid, beslissen over subsidies, speelruimte voor kinderen en jongeren, straatverlichting, jeugdlokalen en nog zoveel meer.  

Als jong persoon kan jij perfect verwoorden hoe het is om jong te zijn en waar jongeren nood aan hebben. Jouw mening telt en mag gehoord worden.  

Hoe, waar en wanneer kan ik in gesprek gaan met lokale politici?  

Heel wat jeugdraden organiseren een moment waarbij jongeren en lokale politici in gesprek kunnen gaan met elkaar. Zo’n moment heet een ‘Debattle’. Het doel van een Debattle is tweeledig.

  • Voor jeugdraden is het interessant om te weten wat er leeft in de gemeente. Waar liggen jongeren van wakker? Wat moet er veranderen?
  • Voor jou, als KLJ’er, is het een goed moment om aan politici te laten weten waar jij je zorgen om maakt, als het gaat om de werking van jouw KLJ-afdeling.  

Benieuwd of jouw gemeente een Debattle organiseert?  

Check het kaartje op deze website  

Help, een slecht lokaal!  

De Debattle-momenten zijn ook een kans om in gesprek te gaan over de gebreken aan het KLJ-lokaal. Na de verkiezingen zal het college van burgemeester en schepen een begroting opstellen. Is er nood aan renovatiewerking? Breng dit onder de aandacht op de Debattle. Zo weten toekomstige politici dat ze deze renovaties moeten begroten.  

Tip : gebruik de lokaaltool van KLJ. Deze tool maakt een raming van de nodige kosten op basis van de afmetingen van jouw lokaal.

De belangrijkste bevindingen uit het Plattelandsonderzoek van KLJ 

In 2023 analyseerden we de mening van jongeren op het platteland over verschillende maatschappelijke thema’s zoals mobiliteit, vrije tijd, klimaat, land- en tuinbouw, diversiteit, mentaal welzijn, alcohol en drugsgebruik. 

Wij bundelden de belangrijkste bevindingen in dit artikel en ontworpen een sjabloon van een brief aan je gemeente dat je zelf kan aanvullen met je eigen wensen en dromen.