Elk jaar in november komt de Nationale Raad samen. Die raad kan je vergelijken met een parlement waar de belangrijkste beslissingen genomen worden binnen KLJ. Ook jij kan er onrechtstreeks je mening kwijt, want elk gewest is er vertegenwoordigd door zijn Regionaal Bestuurslid. Benieuwd waar al die vrijwilligers dit jaar zoal over discussieerden? Lees dan even verder en ontdek zo de 8 belangrijkste beslissingen van de Nationale Raad.
8 belangrijke dingen die de Nationale Raad 2022 besliste
Nationaal
27 november 2022
1. Meer samenwerking tussen KLJ Oost-België en Vlaanderen
KLJ bestaat zowel in Vlaanderen als in Oost-België. De werking ziet er op beide plaatsen gelijkaardig uit, maar ze organiseren zich anders. Toch neemt de Nationale Raad – waar KLJ Oost-België tot nu toe niet vertegenwoordigd was – heel wat beslissingen die belangrijk kunnen zijn voor héél de KLJ-beweging. Daar komt nu verandering in. Vanaf dit jaar zal de vrijwillige voorzitter van KLJ Oost-België ook aanwezig zijn tijdens de Nationale Raad om mee te discussiëren en te stemmen, en zal die ook een zitje krijgen in het Nationaal Bestuur.
2. Een nieuwe indeling bij het piramide bouwen
Hoe maken we de KLJ-sportwerking laagdrempeliger? Door ook aandacht te schenken aan gender. Zo nemen we ons voor om de 5 KLJ-sporten tegen 2025 genderneutraal te maken. Een werkgroep vrijwilligers ging aan de slag en onderzocht hoe we dat kunnen verwezenlijken. Ze namen eerst het piramide bouwen onder de loep en stelden enkele aanpassingen voor. Zo zullen we geen indeling in jongens, meisjes en gemengd meer hanteren, maar maken we een indeling op basis van de hoogte van de piramides die gebouwd zullen worden (bijvoorbeeld: categorie tot 2,5 hoog of categorie vanaf 3 hoog). De Nationale Raad ging akkoord met het voorstel. Vanaf de sportzomer van 2023 zullen we al werken met de nieuwe indeling.
3. KLJ krijgt binnenkort een slogan
Een opvallend logo hebben we al, maar nog geen krachtige slogan die meteen duidelijk maakt waar onze jeugdbeweging voor staat. De Nationale Raad vindt dat een gemis, dus besluit ze om voor zo’n slogan te gaan. Wat die zal worden, weten we nog niet. In de komende maanden zullen KLJ’ers op zoek gaan naar de allerbeste slogan. Wordt vervolgd.
4. Werkgroepen Promo blijven regionaal
Hoe zetten we vrijwilligers in in de communicatie van KLJ? Momenteel doen we dat via de werkgroep Redactie die artikels schrijft voor het Hélaba-magazine en via werkgroepen Promo in elke regio en op nationaal vlak. Maar is dat de beste manier van werken en spelen we zo voldoende in op snel veranderende communicatietrends? Er werd voorgesteld om een switch te maken naar nationale talentgerichte werkgroepen: eentje voor redactie, eentje voor vormgeving, eentje voor foto en video en eentje voor communicatiestrategie en marketing. Het voorstel haalde geen tweederdemeerderheid, dus blijft de huidige onderverdeling van werkgroepen Promo behouden.
5. Welke verzekeringen in KLJ?
KLJ biedt haar afdelingen heel wat verzekeringen aan. Enkele verzekeringen worden wettelijk verplicht, andere bieden we eerder ter ondersteuning aan. Enkele zitten automatisch in het lidmaatschap en andere brengen een extra kostprijs met zich mee. De Nationale Raad kreeg enkele keuzes voorgelegd. Aan welke verzekeringen hechten de vertegenwoordigers het meeste belang, welke vinden ze overbodig of welke ontbreken? De meningen werden verzameld en worden doorgegeven aan de Raad van Bestuur van KLJ & Groene Kring vzw, die de eindbeslissing heeft.
6. Een visie op onze gewestwerking
Hoewel de gewesten een groot deel uitmaken van de KLJ-werking, had KLJ tot nog toe geen uitgewerkte visie over de werking van die gewesten. We kropen in onze pen en schreven zo’n visie op papier. Wat daar zoal geschreven staat? Het doel van een gewest moet zijn om op regelmatige tijdstippen een gewestvergadering te organiseren waarbij er uitgewisseld wordt, samen activiteiten gepland worden en het KLJ-gevoel versterkt wordt. Daarnaast moedigen we gewesten aan om jaarlijks een activiteit te organiseren voor hun -12-, -16- en +16-leden. De visie werd goedgekeurd door de Nationale Raad.
7. Het jaarthema voor 2024-2025 wordt...
‘Op den Boer & Buiten’ is de werktitel voor het jaarthema van volgend jaar, dat werd in 2021 al beslist. Maar wat wordt het jaarthema van het jaar daarna (2024-2025)? De Nationale Raad mocht kiezen tussen 3 voorstellen: ‘KLJ, daar piek je’, ‘KLJ beleef je met al je zintuigen’ of ‘Op congé met KLJ’. Dat zijn natuurlijk nog niet de echte slogans, maar werktitels. ‘Op congé met KLJ’ won duidelijk de stemming.
Waar het thema dan over zal gaan? KLJ dat is een beetje zoals op congé. Eens je er bent, kan je ontspannen en genieten. In sommige momenten moet je er energie steken, bijvoorbeeld bij het organiseren van activiteiten, evenementen of kampen, maar je krijgt er vaak een geweldig gevoel van terug. Net zoals op congé leer je bij KLJ nieuwe mensen kennen en verleg je grenzen. KLJ dat is zoals op congé: rustig nieuwe dingen ontdekken en vooral heel veel genieten!
8. Aandacht voor KLJ-lokalen als maatschappelijk standpunt
Naast het jaarthema werkt KLJ jaarlijks rond een maatschappelijk standpunt waarmee we vooral de buitenwereld en de media willen bereiken. Ook hier kon de Nationale Raad kiezen tussen drie standpunten waarop KLJ zal inzetten in het komende jaar. ‘aandacht voor KLJ-lokalen’ kreeg de voorkeur op ‘Bloed geven’ en ‘Integriteit’.
Met dit nieuwe maatschappelijk standpunt wil KLJ inzetten op een veilige, duurzame, betaalbare en toegankelijke ontspanningsruimte voor alle KLJ’ers.