-
Oud-leiding bezit vaak veel kennis en ervaring, die ze kunnen overdragen aan hun opvolgers. Meestal gebeurt dit via draaiboeken, die doorheen de tijd werden opgesteld. Voor de draaiboeken van sommige evenementen kan je ook op onze website terecht
-
Ze kunnen helpende handen bieden op evenementen of bijvoorbeeld als kookploeg op kamp.
-
Soms springen ze ook in als vervangleiding, wanneer er een leidingtekort is (denk aan periodes zoals de blok).
-
Vaak organiseert de oud-leiding een teambuilding voor de huidige leiding.
-
Vergeet hen hier zeker niet voor te bedanken!
-
-
Oud-leiding hebben veel contacten met kinderen en hun ouders. Zij kunnen dus een steentje bijdragen wanneer het gaat over ledenwerving.
Oud-leiding
Als je na een tijdje beslist om te stoppen als leiding, blijf je wel een KLJ’er in hart en nieren. Oud-leiding blijft ook nog graag op de hoogte en is best te bereiken als je het even niet meer weet of om te helpen op een evenement.
Als je na een tijdje beslist om te stoppen als leiding, blijf je wel een KLJ’er in hart en nieren. Oud-leiding blijft ook nog graag op de hoogte en is best te bereiken als je het even niet meer weet of om te helpen op een evenement.
Wat kan oud-leiding betekenen voor jouw afdeling?
Wat kan jouw afdeling betekenen voor oud-leiding?
-
Jouw afdeling kan er voor zorgen dat dat fijne KLJ-gevoel nooit verdwijnt bij de oud-leiding. Dat kan door:
-
een reünie te organiseren,
-
activiteiten voor oud-leiding te organiseren.
-
Organiseer een reünie
KLJ'er ben je én dat blijf je voor het leven. Met je afdeling kan je dan ook een reünie organiseren om al je oud-leiding nog eens samen te brengen en gezellig bij te babbelen. Maar zo'n reünie, hoe organiseer je dat precies?
1. Verzamel contactgegevens
Zoek in archieven: een goede manier om de contactgegevens van oud-leden en oud-leiding vast te krijgen, is door te zoeken in je eigen archief. Bekijk bijvoorbeeld eens de mappen van je KLJ-lokaal of vraag leiding van verschillende vorige generaties of ze nog oude ledenlijsten hebben.
Bezoek het KADOC: de kans is groot dat er in het KADOC (het documentatie- en onderzoekcentrum voor o.a. cultuur) in Leuven documenten ter beschikking liggen van jouw afdeling. Opgelet, we kunnen je niet garanderen dat je de juiste gegevens zal vinden voor je KLJ-reünie, maar het lijkt ons zeker het proberen waard! Vul even het online verzoekformulier in en maak een afspraak voor raadpleging.
2. Maak een uitnodiging
Voor je uitnodiging kan je gebruik maken van Canva. Hier vind je verschillende sjablonen, waarmee je gemakkelijk in de KLJ-stijl te werk kan gaan.
3. Maak promo
Gebruik sociale media: beelden van de KLJ-reünie delen met de buitenwereld? Uiteraard! Dat kan via een verhaal op Instagram of door foto's te delen op Facebook. Neem jij tijdens je reünie graag de Instagram van KLJ Nationaal over of heb je leuke foto's die KLJ ook mag delen? Laat het ons weten via communicatie@klj.be.
Oude foto's via KADOC: via deze link kan je ontdekken of er foto's van jouw afdeling beschikbaar zijn in het KADOC. Deze foto's werden allemaal gedigitaliseerd, maar staan nog niet online. Je kan wel vragen of het KADOC je de foto's kan doormailen.
Aandachtspunten
-
Om iedereen betrokken te houden, richt je best een oud-leidingswerking of +20-werking op.
-
Je kan lid blijven tot 35 jaar, na je engagement kan je aansluiten bij ‘Vrienden van’
-
Hou actief een lijst van de contactgegevens van de oud-leden/leiding bij en maak hier gebruik van.
-
Nodig ze zeker uit op alle evenementen.
-
Stuur de nieuwsbrief ook uit naar alle oud-leiding. Zo blijven ze op de hoogte van al het KLJ-nieuws en kun jij ontdekken op welke momenten ze misschien kunnen helpen, feedback of input kunnen geven.
-
Bewaak goed de grenzen: tot waar kan oud-leiding helpen. Het is belangrijk om duidelijk de wederzijdse verwachtingen uit te spreken en hierrond afspraken te maken.
-
Reken niet op eindeloos engagement van oud-leiding (ze zijn natuurlijk oud-leiding met een reden!)