Skip to main content

Rol: KVI-verantwoordelijke

Als KVI-verantwoordelijke zet jij je in om drempels te verlagen en inclusie te bevorderen, zodat élk kind en jongere met plezier kan meedoen aan activiteiten en zich thuis kan voelen in de groep.

Als KVI-verantwoordelijke zet jij je in om drempels te verlagen en inclusie te bevorderen, zodat élk kind en jongere met plezier kan meedoen aan activiteiten en zich thuis kan voelen in de groep.

Ben jij iemand die gelooft dat KLJ écht voor iedereen toegankelijk moet zijn? Wil je ervoor zorgen dat alle jongeren zich welkom voelen in jouw afdeling, ongeacht hun achtergrond, talenten of uitdagingen? Dan is de rol van KVI-verantwoordelijke (KLJ voor iedereen) misschien wel iets voor jou! 

Wat houdt dat in?

Als KVI-verantwoordelijke zorg je ervoor dat iedereen – zonder uitzondering – een volwaardige plek heeft binnen je KLJ-afdeling. Jij denkt na over het wegwerken van drempels, zodat iedereen volwaardig en zelfstandig kan deelnemen en zich betrokken kan voelen. Het is een rol die vraagt om creativiteit, inlevingsvermogen en het vermogen om anderen enthousiast te maken. Werk je graag samen? Overweeg dan een werkgroepje op te richten met enthousiaste medeleiding! 

Wat moet je doen?

Als KVI-verantwoordelijke heb je verschillende taken. Hieronder een aantal voorbeelden van wat je zou kunnen doen: 

  • Signaleren en advies geven. Je bekijkt kritisch of er drempels zijn die deelname aan activiteiten in de weg staan. De B’s van toegankelijkheid zijn daarbij een goed startpunt. Denk bijvoorbeeld aan toegankelijkheid voor jongeren met een beperking, financiële drempels of taalbarrières. Jij geeft advies aan je bestuurs- of leidingsploeg en helpt bedenken hoe je afdeling inclusiever kan worden. 

  • Activiteiten aanpassen. Je bedenkt hoe je activiteiten kan aanpassen zodat iedereen kan meedoen. Dit kan betekenen dat je spelletjes toegankelijker maakt, duidelijke uitleg geeft of hulpmiddelen inzet waar nodig. De tips per thema helpen je op weg. 

  • Een KLJ Connectproject organiseren. In een KLJ Connectproject zet je in op ontmoetingen tussen kinderen en jongeren uit verschillende achtergronden of doelgroepen, bijvoorbeeld door een activiteit te organiseren met een andere organisatie uit de buurt. Zo leren jullie elkaar beter kennen en werk je aan een verbonden en diverse KLJ-groep. 

Enkele voorbeelden

Als KVI-verantwoordelijke heb je de kans om concrete acties op te zetten die het verschil kunnen maken in jouw afdeling. Door kleine en grote aanpassingen, zorg je ervoor dat KLJ toegankelijker wordt voor iedereen. Hier zijn enkele ideeën om aan de slag te gaan: 

1. Kampenschijven-systeem 

Stel een betalingssysteem op dat de kosten voor het kamp spreidt over meerdere betaalmomenten. Zo wordt het gemakkelijker voor gezinnen om de kosten gespreid te betalen en blijft deelname aan het kamp voor iedereen haalbaar. 

2. Kostenanalyse van KLJ 

Breng alle mogelijke kosten in kaart: KLJ-kledij; kamp, betalende activiteiten (bv. een pretparkbezoek, het jaarlijkse schaatsen …) enzovoort. Denk ook eens na over verborgen kosten (bv. verkleedkledij, matjes of slaapzakken). Een aantal van deze zaken heb je maar 1 keer per jaar nodig. Door te weten wat alles precies kost, kan je nagaan of je kosten kan spreiden en transparanter communiceren om ouders beter te informeren. 

3. Tweedehands- of uitwisselsysteem 

Start een systeem waarbij leden tweedehandsmateriaal, zoals KLJ-kledij, verkleedspullen of kampeermateriaal, kunnen kopen of uitwisselen. Dit zorgt niet alleen voor minder kosten, maar ook voor duurzaamheid. 

4. Dokter Jules-aanvraag voor toegankelijker lokaal 

Kijk samen met het bestuur naar manieren om je KLJ-lokaal toegankelijker te maken voor jongeren met een beperking. Via een aanvraag bij Dokter Jules kan je mogelijks financiële steun krijgen om drempels weg te werken, al kan je dat geld ook voor andere maatschappelijke projecten gebruiken. 

5. Bijdragen aan inclusieve campagnes 

Zet je KLJ-afdeling in voor inclusieve campagnes om belangrijke thema's onder de aandacht te brengen en het bewustzijn rond inclusie te vergroten. Denk aan acties zoals De Warmste Week, waarbij je als afdeling geld kan inzamelen voor een goed doel. Ook Kies kleur tegen Pesten is een mooi initiatief om samen stil te staan bij respect en verdraagzaamheid binnen de groep. Andere voorbeelden zijn Doemamee, waarmee je toont dat kinderen en jongeren die met een beperking leven ook gewoon mee kunnen doen. Of de Pride, om diversiteit en LGBTQ+-inclusie te vieren en te ondersteunen. 

6. KLJ Connectproject met een lokale partner 

Organiseer samen met een organisatie uit de buurt een KLJ Connectproject. Denk aan een basisschool, het OCMW of het Huis van het Kind. Deze samenwerking zorgt voor verbinding tussen verschillende groepen jongeren en helpt hen elkaar beter te begrijpen. 

Praktische tips

  • Vraag eens rond in je leidingsploeg en afdeling welke drempels zij ooit ervaren hebben. Zijn die er nog? Kan je die verlagen? 

  • Organiseer een brainstormsessie over hoe je je afdeling toegankelijker kan maken. 

  • Verdeel taken binnen een werkgroep, zodat iedereen een steentje kan bijdragen. 

  • Kies een focus of project voor een bepaalde periode. Misschien kan je in het eerste deel van het werkjaar inzetten op het financiële aspect, in het voorjaar een KLJ Connectproject organiseren en naar het kamp toe voor meer structuur en duidelijkheid zorgen in de communicatie.

Met jouw inzet als KVI-verantwoordelijke draag je bij aan een warme, open en toegankelijke KLJ-omgeving waar elke jongere welkom is!