Ben je dit werkjaar volwassen begeleider of proost van een afdeling? En heeft je afdelingssecretaris je in Click geregistreerd als volwassen begeleider of proost? Dan ontving je in december wellicht onderstaande gids via de post. Heb je hem gemist? Lees hem hier dan online (klik op de afbeelding).
Zending volwassen begeleiders
De volgroeide gids
Een volwassen begeleider, wat is dat eigenlijk?
De verwachtingen naar volwassen begeleiders liggen soms sterk uiteen tussen verschillende KLJ’s. Toch valt je rol niet te onderschatten. In de gids sommen we even op wat een volwassen begeleider is volgens de visie van KLJ.
KLJ, wat is dat eigenlijk?
Je bent volwassen begeleider bij KLJ, maar heb je je ooit al eens afgevraagd waar KLJ nu precies voor staat? Je weet ongetwijfeld dat het de afkorting is van ‘Katholieke Landelijke Jeugd’, maar wist je ook dat er een betekenis achter die drie woorden zit? In de gids geven we er meer uitleg over.
Hoe werkt KLJ buiten mijn afdeling?
Wist je dat er in Vlaanderen meer dan 250 KLJ’s zijn? Die werken allemaal op hun eigen manier, maar wist je ook dat ze allemaal ondersteund worden op nationaal en regionaal niveau? En wist je bovendien dat de leiding en bestuursleden van jouw afdeling hun ideeën en meningen kwijt kunnen op dat nationale en regionale niveau? In de gids vertellen we hoe dat in zijn werk gaat.
Stuur het bestuur op cursus
KLJ biedt heel wat vormingen aan, waaronder de animator- en hoofdanimatorcursus. Aan het einde van elk traject kan de deelnemer een attest behalen dat door de overheid wordt uitgereikt. Zo’n attest heeft een grote meerwaarde voor de deelnemer persoonlijk, voor je KLJ-afdeling én voor de wereld buiten KLJ. Motiveer je leidings- en bestuursploeg dus om deel te nemen aan die KLJ-cursussen.
Kom alles te weten over vormingen bij KLJ
Evalueren, zo begin je eraan
Samen met de leidings- en bestuursploeg een evaluatie houden van je werking kan handig zijn om vooruit te blikken op het (volgende) werkjaar. Heb je inspiratie nodig voor een fijne methodiek? In de gids sommen we alvast enkele voorbeelden op die zijn getest en goedgekeurd!
Ben je op zoek naar de kaartjes uit de leidingsboost of het KLJ-kwaliteitsinstrument?
Alles over de KLJ-verzekering
Een ongelukje tijdens een activiteit is snel gebeurd. Gelukkig dekt de KLJ-verzekering in veel gevallen de schade aan materiaal en personen. In de gids vind je alvast de basis van die KLJ-verzekering. Zo kan je de leidings- en bestuursploeg te woord staan als ze vragen heeft.
Wil je ALLES weten over de KLJ-verzekering?
Hoe gebruik je je netwerk?
Als volwassen begeleider ben je de geknipte persoon om leiding en bestuursleden aan te zetten om te gaan netwerken. Het is nu eenmaal belangrijk om connecties te hebben bij buren, de gemeente, scholen, andere jeugdbewegingen, KLJ-afdelingen in de buurt… De volgroeide gids helpt je om je volledige netwerk in kaart te brengen.
Een volwassen begeleider kan ook ingeschakeld worden als bruggenbouwer naar de ouders van leden. Die ouders zijn nu eenmaal een belangrijke partner in het KLJ-netwerk. In De volgroeide gids vertellen we je hoe je te werk kan gaan.
Nog meer KLJ-info
KLJ probeert al haar afdelingen zo goed mogelijk te informeren en te ondersteunen. Hieronder vind je alvast een greep uit ons aanbod waar jij en je leidings- en bestuursploeg te allen tijde gebruik van kan maken.
Contacteer een pedagogisch medewerker
Als je met een KLJ-vraag zit, kan je altijd je pedagogisch medewerker bellen of mailen. Elke KLJ-afdeling heeft zo’n pedagogisch medeweker.
Het KLJ-noodnummer
Ben je in een noodsituatie terecht gekomen met je groep? Raak je in paniek en weet je niet wat doen? Bel dan naar het KLJ-noodnummer. We zijn elke dag 24/24u bereikbaar.
Hélaba en Idee
Alle KLJ-leden ontvangen gratis het lifestylemagazine Hélaba. Daarnaast krijgt elke leiding en bestuurslid bij de Hélaba een extra bijlage: de Idee. In die bijlage vind je antwoorden op verzekeringsvragen, inspiratie voor activiteiten en ledenwervings- of -bindingstips.
Click, het KLJ-platform
Bij KLJ werken we met Click, ons digitaal platform. Via dat platform kan je leidings- en bestuursploeg onder andere ledenlijsten van jouw afdeling terugvinden en zich inschrijven voor vormingen en cursussen. Sinds dit werkjaar hebben ook leden en hun ouders toegang tot het platform. Zo kunnen zij hun persoonlijke gegevens beheren en zich inschrijven voor activiteiten, weekends en kampen die je afdeling online zet.
Het steunfonds van KLJ
KLJ wil toegankelijk zijn voor iedereen, daarom kan je sinds dit werkjaar gebruikmaken van het KLJ-steunfonds. Als leden daar – om welke reden dan ook – nood aan hebben, hoeven ze zo maar de helft te betalen van het inschrijvingsgeld dat de KLJ-afdeling verschuldigd is aan KLJ Nationaal.