Wij vinden KLJ het leukste wat er is en willen dat met iedereen delen. Maar, hoe zorgen we er nu voor dat iedereen weet hoe tof, zot en neig KLJ is? Wel, met 'KLJ Connect' gaan we samen met partners uit de buurt na wat we voor elkaar kunnen betekenen. Zo kijken we over onze afdelingsgrenzen heen en leren we bij over kinderen, jongeren en mensen die KLJ nog niet zo goed kennen. Op die manier stellen we onszelf in vraag en leggen we connecties met iedereen rondom ons. We bouwen ons netwerk uit, tonen dat we iets kunnen betekenen voor en in het dorp, en geven elk kind en elke jongere de kans om mee plezier te maken. Genoeg redenen om aan KLJ Connect te doen, dus!
KLJ Connect, wasda?
Met 'KLJ Connect' maakt KLJ kennis met kinderen, jongeren en mensen uit de buurt die ze doorgaans maar moeilijk weten te bereiken. Door elkaar bewust te ontmoeten over afdelingsgrenzen heen, tonen we aan de buitenwereld dat iedereen welkom is en verruimen we onze eigen blik. Zo reiken we met lokale partners nog verder en bouwen we aan een sterk netwerk waarin KLJ kinderen, jongeren en mensen uit de buurt samenbrengt en met elkaar verbindt.
Met 'KLJ Connect' maakt KLJ kennis met kinderen, jongeren en mensen uit de buurt die ze doorgaans maar moeilijk weten te bereiken. Door elkaar bewust te ontmoeten over afdelingsgrenzen heen, tonen we aan de buitenwereld dat iedereen welkom is en verruimen we onze eigen blik. Zo reiken we met lokale partners nog verder en bouwen we aan een sterk netwerk waarin KLJ kinderen, jongeren en mensen uit de buurt samenbrengt en met elkaar verbindt.
Waarom 'KLJ Connect'?
5 redenen om aan 'KLJ Connect' te doen
1. Je bent een belangrijke schakel in de buurt en bouwt zo je netwerk uit.
Door samen met partners en groepen uit je omgeving (zoals buurtcentra of voorzieningen voor kinderen met een beperking) een Connectproject op poten te zetten, smeed je banden met de lokale gemeenschap. Zo weten mensen uit de buurt beter wat KLJ doet, waar ze je kunnen vinden en wat je voor elkaar kan betekenen. Zo word je steeds meer een verbindende factor in de gemeenschap, wat dan weer kan leiden tot meer betrokkenheid en ondersteuning voor toekomstige projecten en initiatieven. Zo komt die doos met verkleedkleren die het schooltje niet meer nodig heeft misschien wel bij jou terecht.
2. Je leert bij over drempels in je werking.
Door kinderen, jongeren of mensen te ontmoeten die je doorgaans niet tegenkomt, leer je bij over de drempels van je KLJ en kijk je verder dan wat je zelf denkt. Dat klinkt misschien zweverig, maar door samen met anderen na te gaan hoe zij KLJ ervaren kom je er misschien op uit dat ze niet wisten dat er ook KLJ voor +16 bestaat? Of misschien sla je een babbeltje met de ouders van kleine Olivia die dachten dat KLJ handen vol geld kost? Dan kan je vertellen dat het best wel meevalt en dat KLJ zelfs een steunfonds heeft zodat ook Olivia altijd mee kan doen. Wat de drempel ook mag zijn, door buiten je afdelingsgrens met elkaar in contact te komen, kunnen kinderen, jongeren en mensen zelf vertellen wat hen misschien soms tegenhoudt om naar KLJ of evenementen te komen.
3. Je werkt aan je bekendheid en bouwt aan een goed imago.
Door een KLJ Connectproject te organiseren laat je zien dat je geeft om wat er leeft in het dorp. Zo versterk je het imago van je afdeling en je groep in de ogen van geïnteresseerde kinderen en jongeren, hun ouders, dorpsbewoners en potentiële partners. Het zorgt ervoor dat mensen je gemakkelijk weten te vinden, je vlot aanspreken en je zowel nieuwe als toekomstige leden en handige connecties aantrekt. Zo, nu kent iedereen in het dorp niet alleen KLJ, maar willen ze er ook deel van zijn!
4. Je dorp weet je te vinden en steunt je graag.
Met dat goede imago en die toegankelijke werking weet iedereen je makkelijk te vinden. Bovendien dragen ze daar graag zelf een steentje aan bij. Wie weet komen ze in plaats van te klagen over de geluidsoverlast bij de fuif gewoon zelf langs om wat de drinken en een babbeltje te slaan? Door ook via KLJ Connectprojecten te bouwen aan verbinding, creëer je goodwill in de buurt en staat je omgeving voor je klaar wanneer dat nodig is.
5. Je bouwt aan KLJ voor iedereen.
Bij KLJ is er een een plekje voor iedereen. We willen samen spelen, organiseren en de wereld beleven. Elkaar ontmoeten – ongeacht wie je bent – staat daarbij centraal. We willen ervoor zorgen dat iedereen die dat wil een plek kan vinden in onze jeugdbeweging. Net daarom vinden wij het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en dat je bij ons kan zijn wie je bent. Een KLJ Connectproject helpt om drempels te herkennen en biedt de kans om samen te bekijken hoe we die kunnen overwinnen. Zo stemmen we onze afdeling zoveel mogelijk af op wat we van elkaar nodig hebben en proberen we er écht voor iedereen te zijn.
Hoe doe je dat dan?
Een KLJ Connectproject organiseren kan je op 1001 manieren, maar vraagt natuurlijk een inspanning. Gelukkig kies je er zelf voor hoe groot of klein je het aanpakt, wie je betrekt en wat je wil doen. Zoek het dus niet te ver en en vraag je al eens af met wie je in je dorp of wijk weinig of niet in contact komt. Hoe kan je ervoor zorgen dat ze wel eens mee komen doen met KLJ of kan je hen je afdeling laten leren kennen? Met deze tips kan je alvast meteen aan de slag:
- Begin vanuit je huidige werking. Dat maakt het gemakkelijker om met je coole activiteit en het aanbod dat je al hebt over je afdelingsgrenzen heen kinderen en jongeren te bereiken. Kies er eentje uit (bijvoorbeeld de jaarlijkse disco-schaatsactiviteit) en denk na hoe je nog meer kinderen en jongeren kan meekrijgen.
- Leg connecties met lokale organisaties. Weet het lokale OCMW of Huis van het Kind dat iedereen bij jullie welkom is? Misschien kan je hen zelfs over ons steunfonds vertellen, zo zullen ze het aanbod en de werking nog sneller in de kijker zetten. Pak die telefoon dus op, stuur die mail of ga in gesprek met lokale organisaties die jullie kunnen helpen nog meer kinderen en jongeren te bereiken.
- Denk na over wat jij voor je buurt kan betekenen. Je afdeling kan op haar beurt misschien iets betekenen voor organisaties uit de buurt. Doe wat je kan en waar je goed in bent, en ga na wie daarmee in de buurt geholpen wordt. Misschien kan het Rode Kruis hulp gebruiken bij het uitdelen van voedselpakketten of kan je de animatie verzorgen op het kerstdiner dat het buurthuis organiseert voor gezinnen die het minder breed hebben? Wie weet kan je zelfs een spelnamiddag voor de kinderen en jongeren in het lokale asielcentrum in elkaar steken?
Wat moet je onthouden?
'KLJ Connect' draait om het maken van verbinding en connectie met kinderen en mensen die je anders moeilijk of niet bereikt. Met zo'n Connectproject reik je dus, vaak met lokale partners, bewust over je afdelingsgrens heen om nieuwe kinderen en jongeren te ontmoeten. Dat doe je om je netwerk uit te bouwen, van elkaar te leren en jezelf in vraag te stellen. Het is dus niet per se de bedoeling dat iedereen die je met zo'n Connectproject bereikt meteen bij KLJ moet komen, al mag dat zeker. Hoe je zoiets organiseert of wat je doet beslis je ook zelf. Kijk dus eens om je heen en laat je inspireren door de voorbeelden hieronder, bespreek het op de volgende vergadering en breng enkele gemotiveerde KLJ'ers samen die zich hiervoor willen inzetten.
Voorbeelden?
Kijk op de kaart hieronder en ontdek welke afdelingen al een KLJ Connectproject hebben gedaan. Klik op het icoontje en kom meer te weten over het project.