Hoe lager je verbruik, hoe beter! Hieronder enkele vuistregels/tips die je verbruik drastisch kunnen doen verminderen.
Verwarmen, niet verarmen!
De grootste energieverbruiker is in vele gevallen je verwarming. Roep je leden en leiding op om een (extra) trui aan te doen zodat de de verwarming zo lang mogelijk uit kan blijven staan.
-
Verwarm niet alle ruimtes!
-
Ga eens langs alle radiatoren en ontlucht deze jaarlijks. Dit verbetert hun werking (en geluid) aanzienlijk.
-
Zet geen meubilair voor je verwarming.
-
Per graad dat je je verwarming lager draait, verbruikt je toestel tot 7 procent minder. Zo is het interessant om te gaan voor een combinatie van 18 graden en een extra trui bijvoorbeeld, ook in de winter! Niet aanwezig in je lokaal? Dan is 16 graden een goede maximumtemperatuur!
-
Zet je verwarmingsketel op maximum 60 graden, je kan hierbij zelfs tot 50 graden gaan als je lokaal goed geïsoleerd is. Heeft je ketel een ‘ecostand’? Zet deze op!
Ga cool om met je koeling!
Het is belangrijk om bewust om te gaan met de koelkast(en) en diepvriezer(s) in je lokaal. Hierbij alvast enkele handige tips rond deze toestellen:
-
Schaf een timer aan om je ijskast gericht te laten draaien. Zo hoeft een ijskast waarin slechts drank staat, geen hele week te draaien als je activiteiten in het weekend plaatsvinden. Voorbeeld: Voor een activiteit op vrijdagavond laat je je ijskast best pas draaien vanaf 6u ’s ochtends. Zo heb je koud drinken én geen onnodige elektriciteit verbruikt doorheen de week. Nadien valt deze automatisch terug uit. Ideaal!
-
De grootte van je vriezer en ijskast is ook belangrijk. Het is beter om een kleine gevulde diepvriezer in te steken dan een grote lege. Denk hier zeker over na.
-
Oudere ijskasten en diepvriezers verbruiken doorgaans ook meer energie (dan nodig). Overweeg om een nieuwer model met een interessanter energielabel (A) in huis te halen. De persoon die je een oude ijskast verkoopt of schenkt, heeft dezelfde berekening gemaakt en het oude toestel afgedankt. Een toestel van 10 jaar oud heeft minstens 3 keer zoveel energie nodig. Vervangen of weigeren is de boodschap!
-
Ontdooi de diepvriezer regelmatig. Een ijslaag van twee millimeter geeft al een meerverbruik van 10 procent.
-
Stof de rooster aan de achterkant jaarlijks af en plaats je vriezer/ijskast op 10 cm van de muur. Zo laat je je toestel op z’n zuinigst werken.
-
Houd een koelkast en vriezer steeds goed gevuld. Vul een lege diepvriezer aan met PET-flessen of piepschuim.
De laatste doet het licht uit!
Maak er een gewoonte van om het licht uit te doen als je het lokaal verlaat. Deze regel is misschien vanzelfsprekend, maar mag je het er echt inpeperen bij je leiding en bestuur.
Pro tip: installeer een ‘alles-uitknop' waarbij je je volledige lokaal kan uitschakelen bij vertrek.
Houd de deuren dicht en vermijd tocht!
Als je verwarming draait terwijl de deur openstaat, verspil je enorm veel energie. Sluit de deuren en voorzie een tochtstopper bij iedere deur om je warmte zo maximaal mogelijk binnen te houden.
Pro-tip: Schaf dubbele tochtstoppers aan die onder de deur blijven steken. Zo hoef je hier niet over na te denken/deze terug te leggen na het openen en sluiten van een deur.
Vermijd sluipverbruik!
Heb je in het lokaal toestellen die steeds in de stekker zitten, maar niet altijd gebruikt worden? Denk hierbij aan computers, tv-toestellen, geluidsboxen… Trek deze uit de stekker of werk met een verdeelstekker met aan/uitknop.
Verhuur je een lokaal? Reken het energieverbruik apart aan.
Schrijf de meterstand voor en na het weekend telkens op met iemand van de huurders en reken het volledige verbruik dan ook aan bij de huurder. Jullie mogen niet opdraaien voor het al dan niet zuinig omgaan met energie door de huurder.