Eigendom
De grootste zekerheid over je lokaal heb je als je eigenaar bent. Een eigendom is 'het recht om op de meest volstrekte wijze van een zaak het genot te hebben en daarover te beschikken'. Je hebt in een lokaal dat je bezit geen enkele verantwoording af te leggen om het te verhuren, gebruiken, slopen, aanpassen, ... Natuurlijk moet je voor grote werken wel een bouwvergunning aanvragen en bij de bouw rekening houden met bouwnormen. Voorts hoef je over je eigendom geen rekening te houden met iemand anders, wat bij de andere vormen van overeenkomsten wel zo is.
Aangezien je voor de aankoop of het bezit van een lokaal een vzw nodig hebt, zal er natuurlijk wel steeds ook een ander contract (huur- of gebruiksovereenkomst) bestaan tussen de vzw en je afdeling.
Recht van opstal vs. recht van erfpacht
Net als de gebruiks- en huurovereenkomst lijken ook het 'recht van opstal' en het 'recht van erfpacht' sterk op elkaar. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen.
In een normale situatie wordt geacht dat een gebouw steeds bij een grond hoort. Wanneer je een grond koopt dan koop je er automatisch alle gebouwen die er opstaan bij. Het 'recht van opstal' maakt op deze algemene regel een uitzondering. Bij een 'recht van opstal' krijg je de mogelijkheid om te bouwen op een grond die niet van jou is. Het gebouw zelf (de stenen) zijn dan jouw eigendom, maar de grond waarop je bouwt is en blijft de eigendom van de eigenaar.
Bij het 'recht van erfpacht' heb je over het gebouw én de grond alle rechten. Het 'recht van erfpacht' lijkt wat op een kruising tussen een gebruiksovereenkomst en een koopovereenkomst. Gedurende de afgesproken termijn kan je doen alsof je eigenaar bent. Je mag met de grond alles aanvangen: bouwen, afbreken, verbeteren, … zonder dat de eigenlijke eigenaar daar toestemming voor moet geven. Je enige verplichting is de eigendom na het aflopen van de erfpacht in dezelfde of evenwaardige staat als waarin je het gekregen hebt teruggeven.
De beide constructies hebben een groot voordeel ten opzichte van een aankoop. Je koopt immers nooit de grond waarop je je lokaal zet. Een heel belangrijke en grote kost bij de aanvang van je project kan zo vermeden worden. Het nadeel is dat je na afloop van het contract alles moet teruggeven. Omdat de contracten over gebouwen gaan, zijn de looptijden meestal lang tot zeer lang. Een opstalovereenkomst kan afgesloten worden van 0 tot 99 jaar, en een erfpacht kan nooit voor minder dan 15 jaar en niet voor langer dan 99 jaar worden afgesloten.
Sinds de vernieuwing in het erfpachtrecht en het opstalrecht is de eigenaar verplicht de meerwaarde van alle werken en gebouwen die je op je terrein plaatste te vergoeden aan de werkelijke waarde op het moment dat het contract eindigt.