Skip to main content

Afdelingsondersteuning

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) helpt KLJ’ers waar het er echt toe doet: in hun afdeling. Deel je eigen KLJ-ervaringen met minder ervaren leiding, ondersteun ze in hun dagelijkse werking en kom op de proppen met creatieve oplossingen voor problemen.

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) helpt KLJ’ers waar het er echt toe doet: in hun afdeling. Deel je eigen KLJ-ervaringen met minder ervaren leiding, ondersteun ze in hun dagelijkse werking en kom op de proppen met creatieve oplossingen voor problemen.

Wat doet de werkgroep AO?

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) ondersteunt afdelingen op maat. Het takenpakket van de werkgroep is heel divers, zo gaan afdelingsondersteuners (AO’ers) langs bij afdelingen om de afdelingsscreenings af te nemen, formuleren ze adviezen op maat, ondersteunen ze afdelingen bij het uitvoeren van deze tips en nog veel meer!   

Het kan ook gebeuren dat je als afdelingsondersteuner gedurende een bepaalde periode een afdeling intensief zal begeleiden, bijvoorbeeld door middel van afdelingsbezoeken en digitale opvolging (mail, Messenger, telefoon …). Zo’n begeleiding is steeds op vraag en op maat van de afdeling. Een afdelingsondersteuner dringt zich dus nooit op. 

Als afdelingsondersteuner sta je er natuurlijk niet alleen voor, de andere AO’ers, de commissie AO en de begeleidende beroepskracht staan steeds voor je klaar! 

Hoe vaak komt de werkgroep samen?

De werkgroep komt maandelijks samen om te vergaderen en uit te wisselen. Daarnaast komen we ook tweejaarlijks samen met het Regionaal Bestuur van Limburg tijdens de afdelingsdenkdag. Op die manier kunnen we afdelingen ten volle ondersteunen. Ten slotte krijg je ook de kans om deel te nemen aan de commissie AO. Dit is een interregionaal uitwisselmoment tussen afdelingsondersteuners dat enkele keren per jaar plaatsvindt. 

Uiteraard zien we elkaar ook op andere momenten, waarbij de focus volledig op onze groepssfeer ligt. Denk hierbij aan de teambuilding en het bedankingsmoment. Maar, geen paniek, ook tijdens de vergaderingen en andere momenten zetten we hierop in! 

Voor wie is de werkgroep?

Help je graag anderen vooruit in het leven, bezit je al enige kennis over leiding en/of bestuur zijn en kan je anderen motiveren als de beste? Dan is deze werkgroep zeker en vast iets voor jou!  

Als AO’er krijg je ook voldoende ondersteuning en begeleiding om te groeien als persoon en in je rol! 

Veelgestelde vragen

Moet je een bepaald aantal jaar in de leiding staan om afdelingsondersteuner te mogen worden?

Nee, maar ervaring als leiding is wel een must om afdelingen te ondersteunen. Heb je die niet, dan ben je nog steeds welkom in de werkgroep. In het eerste jaar zal je dan mee nadenken met ervaren AO’ers en kijken hoe zij bepaalde zaken aanpakken. Je zal ook de kans krijgen om samen met een ervaren AO’er op afdelingsbezoek te gaan. Als je er uiteindelijk klaar voor bent, komt ook jouw tijd om je eigen afdelingen te gaan ondersteunen.

Mag ik mijn eigen afdeling ondersteunen?

Er zijn weinig dingen die niet mogen en hoewel het misschien niet de meest gewenste situatie is, is het wel perfect mogelijk dat je je eigen afdeling begeleidt. Al zullen we tijdens een intakegesprek bekijken welke afdelingen jou op het lijf geschreven zijn.

Word ik dan een beroepskracht van KLJ?

Neen, maar je zal wel heel nauw samenwerken met het beroepskader. Enerzijds zal je veel in contact staan met de pedagogisch medewerker van de afdelingen die jij begeleidt. Anderzijds word je ondersteund door de verantwoordelijke pedagogisch medewerker van de werkgroep AO Limburg.

Vraagt dat veel van mijn tijd?

Alles gebeurt op maat van de werkgroep en haar vrijwilligers. Je neemt een vrijwillige functie op, waardoor we niet verwachten dat je van 9 to 5 bezig bent met je engagement. Evenmin zal de werkgroep vele van je vrije avonden verslinden. Dit maakt dat een functie als afdelingsondersteuner perfect te combineren is met een druk werk-, school- of privéleven of een ander vrijwillig engagement binnen KLJ.

In principe word je op slechts 3 vergaderingen verwacht: de planningsvergadering, de afdelingsscreening en de evaluatievergadering. Deze vullen we aan met enkele vrije vergaderingen om materiaal uit te werken, te brainstormen, uit te wisselen, … Reken erop dat we iedere 2 à 3 maanden zullen samenzitten. We proberen zo veel mogelijk werk te doen tijdens de vergaderingen, zodat je nooit met huiswerk naar huis zal gaan. 

Kom er nog meer over te weten

Wil jij jouw KLJ-ervaring inzetten voor andere afdelingen? Laat ons dan snel iets weten.

Mail Quinten