Skip to main content

Afdelingsondersteuning

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) bestaat uit ervaren KLJ-vrijwilligers die hun KLJ-ervaring en -kennis gebruiken om andere KLJ-afdelingen te ondersteunen. Ze beantwoorden alle vragen, denken na over de afdelingswerking en coördineren de afdelingsbegeleiding.

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) bestaat uit ervaren KLJ-vrijwilligers die hun KLJ-ervaring en -kennis gebruiken om andere KLJ-afdelingen te ondersteunen. Ze beantwoorden alle vragen, denken na over de afdelingswerking en coördineren de afdelingsbegeleiding.

Wat doet de werkgroep AO?

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) ondersteunt afdelingen op maat. Het takenpakket van de werkgroep is heel divers, zo gaan afdelingsondersteuners (AO’ers) langs bij afdelingen om de afdelingsscreenings af te nemen, formuleren ze adviezen op maat, ondersteunen ze afdelingen bij het uitvoeren van deze tips en nog veel meer!   

Het kan ook gebeuren dat je als afdelingsondersteuner gedurende een bepaalde periode een afdeling intensief zal begeleiden, bijvoorbeeld door middel van afdelingsbezoeken en digitale opvolging (mail, Messenger, telefoon …). Zo’n begeleiding is steeds op vraag en op maat van de afdeling. Een afdelingsondersteuner dringt zich dus nooit op. 

Als afdelingsondersteuner sta je er natuurlijk niet alleen voor, de andere AO’ers, de voorzitter, de commissie AO en de begeleidende beroepskracht staan steeds voor je klaar! 

Hoe vaak komt de werkgroep samen?

De werkgroep komt maandelijks samen om te vergaderen en uit te wisselen. Daarnaast komen we ook tweejaarlijks samen met het Regionaal Bestuur van Antwerpen tijdens de afdelingsdenkdag of -avond. Op die manier kunnen we Antwerpse afdelingen ten volle ondersteunen. Ten slotte krijg je ook de kans om deel te nemen aan de commissie AO. Dit is een interregionaal uitwisselmoment tussen afdelingsondersteuners dat enkele keren per jaar plaatsvindt. 

Uiteraard zien we elkaar ook op andere momenten waarbij de focus volledig op onze groepssfeer ligt. Denk hierbij aan de teambuilding en het bedankingsmoment. Maar, geen paniek, ook tijdens de vergaderingen en andere momenten zetten we hierop in! 

Voor wie is de werkgroep?

Help je graag anderen vooruit in het leven, bezit je al wat kennis over leiding en/of bestuur zijn en kan je anderen motiveren als de beste? Dan is deze werkgroep zeker en vast iets voor jou!  

Als AO’er krijg je ook voldoende ondersteuning en begeleiding om te groeien als persoon en in je rol! 

Werkgroep Afdelingsondersteuning Antwerpen

Veelgestelde vragen

Kan ik in de WG AO komen als ik geen hoofdleiding ben of was?

Ja, natuurlijk. Er zijn ook andere bestuursfuncties die belangrijk zijn voor een KLJ, denk maar aan een secretaris, kassier, gewestbestuurslid, enzovoort. Iedereen kan een trekkende rol opnemen in een bestuursgroep. We vinden het vooral belangrijk dat je KLJ-ervaring hebt en die wil delen met anderen. 

Als ik in de werkgroep AO zit, moet ik dan aan andere KLJ’s uitleggen hoe ze zich moeten organiseren?

Nee, helemaal niet. KLJ ondersteunt haar afdelingen. Dat wil zeggen dat de KLJ’s zelf mogen beslissen hoe ze zich gaan organiseren. Je kan als afdelingsondersteuner wel vragen stellen, ideeën delen en bestuursleden motiveren om het onderste uit de kan te halen. Als afdelingsondersteuner ben je een coach, geen dirigent.

Wat als ik als AO’er in contact kom met heel lastige situaties?

Maak je geen zorgen, als afdelingsondersteuner sta je er nooit alleen voor. Je hebt altijd de andere vrijwilligers en je Pedagogisch Medewerker om op terug te vallen. Er is genoeg kennis in KLJ om met verschillende situaties om te gaan. Naast uitwisseling wordt er ook af en toe vorming georganiseerd voor afdelingsondersteuners. Zo maken we jou zo sterk mogelijk in alle situaties.

Kom er nog meer over te weten

Wil jij jouw KLJ-ervaring inzetten voor andere afdelingen? Laat ons dan snel iets weten.

Mail Sam