Veelgestelde vragen
Hoe wordt je bovenlokale vrijwilliger? Welke kilometers mag je inbrengen? Welke ondersteuning krijg je? Op deze veelgestelde vragen geven wij graag een kort en krachtig antwoord!
Hoe wordt je bovenlokale vrijwilliger? Welke kilometers mag je inbrengen? Welke ondersteuning krijg je? Op deze veelgestelde vragen geven wij graag een kort en krachtig antwoord!
Ik wil graag bovenlokaal vrijwilliger worden, maar weet niet welke werkgroep bij mij past?
Weet je niet wat kiezen? Dan nodigen we je graag uit voor een verkennend intakegesprek. Tijdens dit gesprek overlopen we samen wat er allemaal mogelijk is en gaan we kijken naar wat het best bij jou past!
Ik wil graag een engagement opnemen, maar heb niet heel veel tijd. Wat is er mogelijk?
Iedere vrijwilliger beslist zelf hoe groot of hoe klein diens engagement is. Binnen elke werkgroep worden de verwachtingen van in het begin bespreekbaar gemaakt. Op die manier weet iedereen wat ze van elkaar mogen verwachten. Daarnaast biedt KLJ ook de optie om losse vrijwilliger te worden. Op die manier neem je geen engagement op binnen een werkgroep, maar word je wel gecontacteerd om bijvoorbeeld eens te komen tappen op een evenement of om een spel te begeleiden.
Interesse om losse vrijwilliger te worden? Vul de profielfiche in en duidt ‘Losse vrijwilliger’ aan.
Is er een leeftijdsgrens om bovenlokale vrijwilliger te zijn?
Zonder haar vrijwilligers kan KLJ niet bestaan. Die vrijwilligers engageren zich op afdelingsniveau, door een rol in het bestuur op zich te nemen, maar ook op bovenlokaal niveau. Net zoals voor de leden, geldt voor de bovenlokale vrijwilligers een leeftijdsgrens van 35 jaar. De Nationale Raad 2024 keurde enkele uitzonderingen op deze regel goed.
-
De leeftijdsgrens geldt niet voor proosten in KLJ.
-
+35-jarigen die eens een handje komen toesteken op initiatieven en sportfeesten zijn geen bovenlokale vrijwilligers, maar losse helpers. Denk bijvoorbeeld aan jury op je sportfeest, of iemand die een geluidsinstallatie helpt installeren op je fuif.
-
De leden van werkgroep Lokalen en werkgroep KLJ Connect. Zij zijn experten in hun vak, ongeacht hun leeftijd. Dit geldt ook voor tijdelijke projecten waarbij we op zoek gaan naar specifieke profielen. Met andere woorden: +35-jarigen schakelen we bij een project enkel in als tijdelijk klankbord.
-
Bij jubilea vieren we dat we een bepaalde periode samen KLJ zijn. Het is dan ook fijn dat je deze festiviteiten samen met al die generaties vorm kan geven. Voor deze inhoudelijke werkgroepen zijn +35-jarigen een echte meerwaarde voor ons als beweging.
-
Het Landjuweel is een zodanig grote externe organisatie die anders te veel zou wegen op de reguliere werking van de organiserende afdeling. In de stuurgroep mogen +35-jarigen zitten.
Welke kilometervergoedingen worden wel/niet terugbetaald?
Bijna zo goed als al jouw kilometers worden terugbetaald. Een duidelijk overzicht vind je hier.
Wat is coaching?
Bij coaching wordt er op een formele en informele manier gekeken naar hoe jij als vrijwilliger in je engagement staat, waar je graag naartoe wil, waar je in wil groeien en wat of wie hierbij kan helpen. Een handige tool om te groeien als vrijwilliger, dus!
Wat betekenen al die afkortingen?
Bij de bovenlokale werking komen heel wat afkortingen kijken. Zo heb je WG dat staat voor werkgroep, RB voor regionaal bestuur, AO voor afdelingsondersteuning en nog een heleboel meer. Heb je graag een uitgebreide toelichting? Spreek hier gerust je verantwoordelijke beroepskracht over aan.
Waarom heb ik Click nodig?
Alle bovenlokale KLJ-vrijwilligers hebben toegang tot Click. Zo kan je je gemakkelijk inschrijvingen voor evenementen en samen documenten bewerken.
Ik heb een betere aansluiting bij een werkgroep in een andere regio, mag ik daar aansluiten?
Onze vrijwilligers mogen zelf kiezen in welke regio ze willen aansluiten. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat je tegen de grens van een regio woont of omdat je al personen kent uit de andere werkgroep of om een andere reden. Wat die reden ook is, dat maakt voor ons niets uit, want de keuze ligt volledig bij jou!
Word ik betaald als vrijwilliger?
Een vrijwilligersengagement is van onschatbare waarde. Onze vrijwilligers krijgen op heel wat manieren sterke ondersteuning, al maakt een geldvergoeding hier geen deel van uit. Benieuwd naar hoe we jou dan ondersteunen als vrijwilliger?